Свят

7 въпроса, на които да си отговорим, преди да пуснем снимка на детето в социалните мрежи

  12.06.2018 14:11             
7 въпроса, на които да си отговорим, преди да пуснем снимка на детето в социалните мрежи

Поколението на нашите деца вероятно е най-сниманото. Над 80 на сто от хлапетата на възраст до 2 години са попадали многократно в социалните мрежи, защото родителите им не само обичат да ги снимат, но искат да се похвалят с отрочетата си по повод и без повод.

Ето въпросите, които трябва да си зададете, преди това.

1. Дали снимката не е прекалено интимна

Всеки има свое определение на понятието „твърде интимна“ . Едни смятат, че не бива да показват спящото си бебе, но пък с удоволствие пускат снимката му във ваната. Или пък на гърнето, въоръжени с довода: „Какво пък толкова. То е дете“.
Определете кое за вас е допустимо и кое – не. А, ако не сте докрай уверени, си изяснете ситуацията, като си зададете още въпроси.

2. Какво би казало детето, ако след няколко години види своята снимка в интернет

И, ако не можете отново да стигнете до отговор, се върнете в своето детство. И си представете, че сте на гърнето, така както майка ви е родила, а след това е постнала снимката на страницата си и 700 приятели са я видели. Как ще се почувствате?
Вероятно такъв ще е отговорът и на вашето дете след няколко години.

3. Дали снимката няма да извика насмешка у приятелите на вашето дете

Когато пускаме в социалните мрежи снимки на децата, обикновено смятаме, че ще ги видят само нашите възрастни приятели. Те обаче също имат деца. И е твърде вероятно да ходят в същата детска градина или в същото училище, като и вашето хлапе.
Съвременните деца много рано започват да използват интернет. И е възможно да попаднат на някой глуповат кадър (който вие смятате за забавен).
Няма как да не споделят откритието си с останалите приятели и детето ви може да стане за присмех.

4. Какви чувства предизвиква снимката

Повишава настроението, вдъхновява? А може и обратното – да оскърби и натъжи. Много зависи от това, кой гледа снимката. Зависи и от коментара на околните.

5. Кой ще види тази снимка

Наистина ли в социалните мрежи тя ще попадне само сред ваши приятели? Ако не сте уверени, по-добре не я пускайте. Или сложете филтър, който наистина да допуска само тях.

6. Не разкрива ли лична информация

От нея може да се види адресът, на който живеете, номерът на училището, може да „личи“ някаква медицинска или друга информация, която не бихте искали да научават странични и непознати хора.

7. С какво е облечено детето

Някои хора не пускат снимки на детето по памперс, други смятат, че това е мила гледка. Трети пак постват снимки на детето от плажа, но ги обработват с фотошоп и скриват това, което смятат за неприемливо да бъде показвано.
Решението е ваше.

Източник: letidor.ru, адаптация Мона Василева