Свят

Спомени се предават на 14 поколения надолу

  12.06.2018 14:10             
Спомени се предават на 14 поколения надолу

Най-важните генетични инструкции при всички нас идват чрез нашата ДНК, която се предава надолу по поколенията. Но средата, в която живеем, също може да причинява генетични промени.

Учени откриха, че промени, предизвикани от средата, могат да бъдат предадени на просто на следващото поколение, а на зашеметяващите 14 поколения надолу при животни, а именно при един вид кръгли червеи.

Учените са модифицирали генетично един кръгъл червеи, като са му предали транс-ген за флуоресциращ протеин. Когато се активира, този ген е карал червеят да флуоресцира под ултравиолетова светлина.

Когато са били пренесени в по-топла среда от 25 градуса по Целзий, генът се е активирал и червеите са започнали да светят. Но когато са били върнати в нормалните си по-студени температури, те пак са продължили да флуоресцират, макар и по-слабо, което показва, че генът е бил активен.

Това е показало, че червеите са запазили памет от средата на по-топлия климат. Оказва се, че тази памет е била предадена на множество поколения от вида, никое от което не е преживявало преди това по-топъл климат. 

Източник: Science Alert