Събития

„Млади възрожденци” се срещнаха във Видин

  12.06.2018 13:33             
„Млади възрожденци” се срещнаха във Видин

Видин е домакин на Осмата регионална среща на клубовете "Млади възрожденци" от област Видин. Десетки деца от клубовете към училищата и детски градини се събраха на тържеството в конферентния център на Областна администрация, което тази година  е посветено на 140 години от Освобождението на България  и на Видин. Организатори на събитието са Регионално управление на образованието Видин и Видинският комитет „Васил Левски“.

Официални гости бяха Огнян Ценков, кмет на Община Видин, Анжело Методиев, заместник областен управител на Област Видин, , подполковник Вангел Николов, началник на Военно окръжие Видин, Васил Василев, председател на Общобългарския комитет "Васил Левски" и представители на културни институции и на духовната власт.

Ценков приветства младите възрожденци: „Горд и развълнуван съм да бъда сред всички вас, ревностни родолюбци. Бих искал да поздравя Общобългарския комитет „Васил Левски“ за благородното дело и да изкажа своето искрено уважение към родолюбивата и достойна инициатива за създаването на движението “Млади възрожденци” и неговите успешни изяви. Тази Ваша инициатива успява да приобщи впечатляващ брой ученици, които намират прекрасна възможност да се посветят на добродетелни, патриотични дела. Вашата организация, толкова здраво свързана с българщината, е пример за това как се възпитава у децата ни родова памет“. Той подчерта, че безсмъртните завети на Левски трябва да се помнят и да се върви по пътя, посочен някога от Апостола на свободата „служба на отечеството и  работа в името на народната  воля“.

С поздрав към всички участници в регионалната среща се обърнаха председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, Веселка Асенова, началник на Регионално управление на образованието Видин, председател на Видинския комитет „Васил Левски“. В словото си Васил Василев припомни, че Видин дава началото на създаването на клубовете в национален мащаб и благодари на учители и  ученици за ентусиазма и дари на всеки един участник Георгиевска лента - висш отличителен знак за героизъм.

Историческите факти, свързани с освобождението на Видин, изнесени в доклада, представен от Регионален исторически музей Видин, и мултимедийната презентация в снимки и документи на Държавен архив Видин, предизвикаха интереса на младите хора.

Възторжено бяха посрещнати най-малките изпълнители от  клуба „Млади възрожденци“ при детска градина „Русалка“. В програмата на Осмата регионална среща бяха включени сценични индивидуални и групови изяви – рецитали, песни и стихове от всички клубове на област Видин.

Всеки клуб получи грамота за участие и поетична антология „Храбростта и мъката на България”.

Клубовете "Млади възрожденци" в областта  са 18,  като тези в Община Видин са 12. Те са създадени по идея на Общобългарския комитет "Васил Левски".