Здраве

За кого и по каква причина климатикът може да бъде опасен? 8 важни факти!

  06.06.2018 14:44             
За кого и по каква причина климатикът може да бъде опасен? 8 важни факти!

Появата на климатика значително улесни живота ни. Той дори успя да влезе в категорията на незаменими неща, защото в горещите дни с него е много по-лесно да se живее. Но ако мислите, че климатиците са нещо абсолютно безопасно, тогава много бъркате.

Предлагаме ви да разберете защо постоянната работа в стая с климатик може да бъде опасна за здравето.

Как работи климатикът

Това е чудесно технологично чудо, което помага да избягате от топлината през лятото и да се стоплим през зимния студ. За съжаление, това изобретение има редица странични ефекти за човешкото здраве, за които може би не знаете.

Дехидратация
Известен факт е, че степента на дехидратация е много по-висока, ако човек е в стая с климатик. Самият той намалява влажността на помещението, което на пръв поглед е незабележимо. Тялото започва да губи вода, защото температурата е доста ниска, а вие изобщо не усещате жажда. Ако работите в такава среда, внимателно следете количеството на консумираната от вас течност.

Главоболие
Друг неприятен ефект на въздуха, минал през климатик е появата на главоболие. Една от причините за това е дехидратацията.

Проблеми с дихателната система
Офис служителите много често се оплакват от респираторни симптоми: запушен нос, изсушаване в гърлото и носа и дори ринит. Проучванията показват, че 28% от хората, които работят в стая с климатик, страдат от ринит. Но сред хората, които работят в стая с вентилатор, тази цифра е само 5%.

Сънливост
Основната функция на климатика у дома или на работното място е да охлажда въздуха и да ви ободри. Но ефектът може да е обратен. Доказано е, че хората, работещи в стаи с климатик, по-често се оплакват от сънливост.

Сърбеж и сухота на кожата
Климатикът е вреден за кожата! Прекомерната климатизация, комбинирана с излагане на слънчева светлина, може да предизвика сърбеж и изсушаване. Необходимо е да се грижите за постоянното овлажняване на кожата, особено през лятото.

Астма и алергия
Климатикът едва ли може да се превърне в причина за появата на тези заболявания, но може да влоши състоянието ви. От една страна, тойможе да предпази хората, които са чувствителни към прашец или прашец, но някои хора се оплакват, че симптомите на алергия се влошават.

Сухи очи
Поради сухия въздух може да се получи сухота и дразнене на очите, както и зачервяване и зрително увреждане.

Настинка и инфекции
Тъй като климатик изсушават носните пътища, може да раздразни лигавиците. По този начин, тялото ви става уязвим и ви прави по-податливи за вирусите и инфекциите.

Климатиците всъщност могат да бъдат опасни за нашето тяло, но е малко вероятно да се откажете напълно от тях. Те са удобни машини и много полезни в някои случаи. Но за да се предпазите от вредното въздействие на това чудо на технологията, трябва да следвате няколко прости правила.

Опитайте се да не седите под директните въздушни потоци, това ще ви помогне да избегнете респираторни заболявания. Също така се опитайте да носите дрехи от естествени тъкани, които абсорбират добре влагата. Това ще запази мускулите на гърба и врата от възпаление.

Преди да излезете от офиса, изключете климатика и изчакайте, докато температурата постепенно се покачи до тази навън. Така тялото ще бъде по-лесно адаптирано и няма да има рязка промяна на температурата. Също така наблюдавайте количеството течност, което приемате, за да избягнете дехидратацията.

Ако следвате тези прости правила, можете да избегнете неприятните последици и климатикът ще донесе повече полза, отколкото вреда.

Zdrave.to.