Здраве

6 малко известни причини за сърцебиенето

  05.06.2018 07:54             
6 малко известни причини за сърцебиенето

Притеснява ви учестен сърдечен ритъм и не знаете защо се случва това? Трябва да имате предвид, че причините за появата на този проблем могат да бъдат различни. И не винаги е лесно да ги откриете.

Има много фактори, които могат да предизвикат сърцебиене. Ще ви разкажем за основните причини за този проблем. Това ще ви позволи да се ориентирате в ситуацията и да избегнете излишните тревоги по този повод.

Учестено сърцебиене - какво е това?

Преди да разгледаме причините за проблема, е необходимо да разберем какво представлява учестеното сърцебиене. Такъв симптом ни притеснява тогава, когато сърдечният ни мускул се чувства пренатоварен и започва да се съкращава по-често от обикновеното.

Някои пациенти споделят, че сърцето им в този момент започва да прилича на пленена в гърдите им птица, отчаяно размахвайки крилата си в опит да се освободи.

Учестеното сърцебиене обикновено е придружено от такива признаци, като:

• замаяност

• гадене

• паник атака

• болки в гърлото и врата

Каква е причината за него?

Ако забележите, че сърцето ви бие по-учестено и необичайно, трябва внимателно да анализирате начина на живот, който водите. По правило, малки промени в живота ви ще се окажат достатъчни този проблем да изчезне сам.

1. Нервно пренапрежение

Една от най-честите причини за тахикардията е нервното пренапрежение. Ето защо е толкова важно да можете да контролирате емоциите си и да управлявате емоционалното си състояние, като не позволявате появата на нервно пренапрежение и панически атаки.

Въпреки че забързаният сърдечен пулс, причинен от този фактор, не създава опасност за здравето ни, е необходимо да вземете мерки, за да се успокоите и да контролирате емоциите си. В този случай проблемът бързо изчезва от само себе си.

За да се овладеете в подобен момент, ви препоръчваме да легнете по гръб и да съсредоточите мислите си върху нещо радостно и спокойно. Това ще отклони вниманието ви от биенето на сърцето ви. Постепенно ще почувствате как сърдечната дейност се връща към нормалното.

Ако се намирате в стресова ситуация, ви препоръчваме да се въздържате от кофеина. По-добре е да замените напитките, съдържащи кофеин, с чай от лайка или мента.

2. Стрес

Ако често сте подложени на стресови ситуации, сърцето ви не може да стои далеч от това, което се случва. Изпълненият със стрес начин на живот е вторият фактор, който може да причини учестено сърцебиене.

Стресът води до намаляване на кръвния поток, което се отразява на кръвното налягане и състоянието на сърцето. Ако напоследък често страдате от тахикардия, обърнете внимание на следните препоръки:

• Правете физически упражнения: те ще ви помагат да освободите енергията и да се справите със стреса.

• Водете спокоен начин на живот.

• Придържайте се към определен ежедневен ритъм, изпълнявайки цялата работа в точно определено време.

3. Липса на физическа активност

Физическото натоварване и спортуването не са ви по сърце? Може би е време да преразгледате гледната си точка по този въпрос, защото физическата активност ще подобри значително здравето ви.

Може да ви е трудно да повярвате, но твърде ниската физическа активност или пълното й отсъствие може да предизвика тахикардия.

В тази връзка е много важно да се правят поне два пъти седмично по 30 минути физически упражнения и разходки. На повечето от нас ще им се наложи да ходят на работа и да пазаруват пеша.

4. Прекомерно физическо натоварване

Всеки от нас разбира, че всичко трябва да е с мярка. Това означава, че прекомерното физическо натоварване е също толкова вредно, колкото и заседналият начин на живот.

Особено забележими са последиците от това претоварване при хора над четиридесет години и при тези, които практикуват спортове, изискващи сериозни усилия.

Възможно е поради тази причина често да ви притеснява сърцебиене, въпреки че нямате други здравословни проблеми.

Как да се предпазите от страничните ефекти на спортуването? Обърнете внимание на следните препоръки:

• Интензивността на физическото натоварване трябва да съответства на вашите възможности и физическо състояние.

• Започвайте натоварването с по-леки упражнения, като постепенно го увеличавате.

• Не пренебрегвайте помощта на спортен инструктор.

• Ако искате да опитате нов вид спорт, препоръчително е първо да си направите медицински изследвания.

• Преди да започнете да спортувате, загрявайте мускулите с упражнения за разтягане.

5. Ниско кръвно налягане

Ниското кръвно налягане може да представлява сериозна опасност за здравето ни. Този проблем оказва пряк ефект върху състоянието на сърцето ни, в резултат на което то се пренатоварва и започваме да усещаме проблема чрез пристъпи на тахикардия.

Ако са ви диагностицирали ниско кръвно налягане, много е важно да спазвате препоръките на специалистите. Приемайте редовно предписаните ви лекарства и не променяйте времето, когато трябва да ги пиете. За да предпазите сърцето си от проблеми, опитайте се да ходите на разходка всеки ден.

6. Вече съществуващи проблеми със сърцето

Може би са ви диагностицирали вече някакво сърдечносъдово заболяване? Някои от нас са имали такива проблеми още като деца, но впоследствие са изчезнали. Проблемът е в това, че постепенно стресът и лошите навици започват да подкопават здравето ни. Това може да доведе до учестено сърцебиене.

Ако вече сте имали проблеми със сърдечносъдови заболявания, препоръчваме:

• Не злоупотребявайте с напитки, съдържащи кофеин и алкохол.

• Правете редовно физически упражнения, не се пренатоварвайте.

• Правете си профилактични изследвания на всеки шест месеца.

Както успяхте да забележите, факторите, които оказват влияние върху появата на тахикардия, са доста различни. Препоръчваме винаги да сте внимателни, когато възникне този проблем.

Ако е епизодично, не се безпокойте. Приемете го като сигнал, че вашият живот се нуждае от промяна. Вашето тяло ви предупреждава, че трябва да водите по-здравословен начин на живот.

В случай, че учестеният сърдечен ритъм е станал хроничен, препоръчително е да се консултирате с кардиолог възможно най-скоро.

Милена ВАСИЛЕВА, zdrave.to