Здраве

Запекът вече няма да бъде проблем, ако консумирате тези 3 храни

  01.06.2018 23:46             
Запекът вече няма да бъде проблем, ако консумирате тези 3 храни

Около 14% от хората в света изпитват хроничен запек в даден момент. Симптомите на запека включват по-малко отделяне на изпражнения – по-малко от три пъти седмично, газове, куркане на червата, напукани или твърди изпражнения, усещане за непълно освобождаване след дефекация, усещане за блокиране или невъзможност за преминаване на изпражненията.

Видът и тежестта на симптомите могат да варират от човек на човек. Някои хора изпитват запек само рядко, докато за други това е хронично състояние.

Запекът има различни причини, но често е резултат от бавно движение на храната през храносмилателната система, пише zdrave.ws

За щастие, някои храни могат да помогнат за облекчаване на запека.

1. Сини сушени сливи

Наистина сушените сини сливи се използват широко като естествено средство при запек.

Те съдържат големи количества фибри, около три сушени сини сливи. са 8% от препоръчителния дневен прием на фибри от American Heart Association.

Неразтворимите фибри в сушените сливи, известно като целулоза, увеличават количеството вода в изпражненията. Междувременно, разтворимите фибри в сушените сливи ферментират в дебелото черво, за да произведат мастни киселини с къса верига.

В допълнение, сушени сини сливи съдържат сорбитол. Този захарен алкохол не се абсорбира добре от организма, което води до навлизане на вода в дебелото черво и причинява слабително действие при малък брой хора.

И накрая, сухите сливи също съдържат фенолни съединения, които стимулират полезните чревни бактерии. Това наистина е със слабителен ефект.

2. Ябълки

Ябълките са богати на фибри. Всъщност една средна ябълка, която не е белена (около 182 грама), съдържа 4.4 грама фибри, което е 17% от препоръчителния дневен прием.

Приблизително 2,8 грама от тези фибри са неразтворими, а 1,2 грама са разтворими.
В червата пектинът бързо ферментира от бактериите, за да образува мастни киселини с къса верига, които привличат вода в дебелото черво, омекотяват изпражненията и намаляват времето за преминаване на червата.

3. Круши

Ябълките са лесен начин да увеличите съдържанието на фибри в диетата си и да облекчите запека.

Крушите са друг плод, богат на фибри, с около 5,5 грама фибри в средно големи плодове (около 178 грама). Това е 22% от препоръчителния дневен прием на фибри.

В крушите има много фруктоза и сорбитол, в сравнение с други плодове.

Фруктозата е вид захар, която е слабо абсорбирана при някои хора. Това означава, че тя стимулира движението на червата.

Крушите също съдържат сорбитол. Подобно на фруктозата, сорбитолът не се абсорбира добре в организма и действа като естествен лаксатив.

Може да включите тези плодове в диетата си по най-различни начини. Яжте ги сурови или варени, със сирене или да са част от салати, солени ястия и печени продукти.

Zdrave.to