Здраве

Да не сте посмели да смучете лед, за да се охладите! Симптом е на няколко страшни болести!

  01.06.2018 23:41             
Да не сте посмели да смучете лед, за да се охладите! Симптом е на няколко страшни болести!

Много хора, които искат да се охладят, слагат лед в устата си или го добавят към питието си.

Смученето на кубчета лед  може да помогне на човек да облекчи от симптомите на сухота в устата.

Независимо от това, желанието за смучене и дъвчене на кубчета лед е лошо за зъбите на човек и може да е знак за медицински проблем, който налага лечение.

Симптоми за какви здравословни проблеми крие това желание: 

Пагофагия

Нуждите от лед могат да бъдат причинени от хранителни недостатъци или емоционални проблеми.

Пагофагията е терминът за някого, който често жадува за лед. Желанието може да бъде постоянно и често трае повече от месец.

Пагофагията е рядка форма на хранително разстройство, наречено пика. Пика често придружава други психични разстройства като аутизъм и шизофрения и дава на хората натрапчиви желания за храни, които нямат реална хранителна стойност.

Докато децата по принцип са по-склонни да развият пика, пагофагията може да засегне както възрастните, така и по-малките.

Желязодефицитната анемия

Някои изследователи смятат, че съществува връзка между желязодефицитната анемия и неистовото желание за лед, но причината остава неясна.

Хората с анемия имат недостатъчен брой здрави червени кръвни клетки, които са от съществено значение за пренасянето на кислород. При анемията с дефицит на желязо, причината е липсата на желязо.

Емоционални тревоги

Някои емоционални проблеми също могат да накарат хората да искат да дъвчат кубчета лед. Например, човек под стрес може да намери дъвченето на лед за успокояващо.

Обсесивно-компулсивно разстройство (OCD) също може да бъде причина. ОКР е психично състояние, което води до натрапчиво поведение или обсебващи мисли.

Хранителни проблеми

Хората, които постоянно пожелават лед, могат да имат основни хранителни проблеми, които изострят апетита.

Дехидратация

Леката дехидратация може да накара един човек да пожелае кубчета лед. Ледените кубчета охлаждат и успокояват сухота в устата и устните. Те също така могат да помогнат за понижаване на телесната температура в топъл ден.

Симптомите на дехидратация са жажда и по-тъмна урина. Всеки, който изпитва по-тежки симптоми на дехидратация, като например припадък или чувство на замайване, обърканост или дезориентация, трябва незабавно да се консултира с лекар.

Zdrave.to