Konkurent
ТДМ

Здраве

Да не сте посмели да смучете лед, за да се охладите! Симптом е на няколко страшни болести!

2018-06-08 06:00 1572 0

Да не сте посмели да смучете лед, за да се охладите! Симптом е на няколко страшни болести!

Много хора, които искат да се охладят, слагат лед в устата си или го добавят към питието си.

Смученето на кубчета лед  може да помогне на човек да облекчи от симптомите на сухота в устата.

Независимо от това, желанието за смучене и дъвчене на кубчета лед е лошо за зъбите на човек и може да е знак за медицински проблем, който налага лечение.

Симптоми за какви здравословни проблеми крие това желание: 

Пагофагия

Нуждите от лед могат да бъдат причинени от хранителни недостатъци или емоционални проблеми.

Пагофагията е терминът за някого, който често жадува за лед. Желанието може да бъде постоянно и често трае повече от месец.

Пагофагията е рядка форма на хранително разстройство, наречено пика. Пика често придружава други психични разстройства като аутизъм и шизофрения и дава на хората натрапчиви желания за храни, които нямат реална хранителна стойност.

Докато децата по принцип са по-склонни да развият пика, пагофагията може да засегне както възрастните, така и по-малките.

Желязодефицитната анемия

Някои изследователи смятат, че съществува връзка между желязодефицитната анемия и неистовото желание за лед, но причината остава неясна.

Хората с анемия имат недостатъчен брой здрави червени кръвни клетки, които са от съществено значение за пренасянето на кислород. При анемията с дефицит на желязо, причината е липсата на желязо.

Емоционални тревоги

Някои емоционални проблеми също могат да накарат хората да искат да дъвчат кубчета лед. Например, човек под стрес може да намери дъвченето на лед за успокояващо.

Обсесивно-компулсивно разстройство (OCD) също може да бъде причина. ОКР е психично състояние, което води до натрапчиво поведение или обсебващи мисли.

Хранителни проблеми

Хората, които постоянно пожелават лед, могат да имат основни хранителни проблеми, които изострят апетита.

Дехидратация

Леката дехидратация може да накара един човек да пожелае кубчета лед. Ледените кубчета охлаждат и успокояват сухота в устата и устните. Те също така могат да помогнат за понижаване на телесната температура в топъл ден.

Симптомите на дехидратация са жажда и по-тъмна урина. Всеки, който изпитва по-тежки симптоми на дехидратация, като например припадък или чувство на замайване, обърканост или дезориентация, трябва незабавно да се консултира с лекар.

Zdrave.to

 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
10 особености на тялото, които се срещат при малък процент от хората
2018-06-23 06:00
360 0
Всеки е уникален по свой начин, но някои от нас имат редки черти, които се срещат при по-малко от пет процента от населението по света.…

7 неща, които не трябва да се правят след сауна
2018-06-22 06:00
472 0
Ходенето в сауна е стара славянска традиция. Там благодарение на топлата пара човек не само прочиства организма си, но и получава много други ползи за здравето. Освен положителните…

Кажете край на прекомерното изпотяване с лесна домашна рецепта
2018-06-21 06:00
816 0
Времето се затопля все повече, а с него се появява и онзи досаден проблем с прекомерното изпотяване. Затова не чакайте дълго и си направете домашен…

Запекът вече няма да бъде проблем, ако консумирате тези 3 храни
2018-06-20 06:00
1023 0
Около 14% от хората в света изпитват хроничен запек в даден момент. Симптомите на запека включват по-малко отделяне на изпражнения – по-малко от три пъти…

актуален брой на вестник Конкурент