Събития

Наградиха призьори от изложбата "Земята на Ботев"

  27.05.2018 15:21             
Наградиха призьори от изложбата \

На официална церемония, в Регионалния исторически музей, заместник-кметът на Община Враца Петя Долапчиева награди отличените в Общата художествена изложба „Земята на Ботев“. За първи път тази година откриването на изложбата и награждаването на победителите бе съчетано с литературно четене на врачански поети на стихове, посветени на Христо Ботев. Свои творби, посветени на Войводата четоха Красимир Данов, Върбан Велчев и Красимир Стефанов.

В тазгодишното издание на художествената изложба са представени 60 творби на 27 художници от Враца, Монтана, Козлодуй, Кнежа и Ботевград. Жури от Съюза на българските художници - София в състав: Богомил Живков - скулптор, председател и членове: Динко Стоев - живопис и Онник Карамфилян - графика, одобри за участие 48 творби и определи носителите на наградите.

В раздел „Скулптура“, награда на името на Андрей Николов бе присъдена на Красимир Кръстев за творбата „Настояще”. Призът на името на Цено Тодоров в раздел „Живопис“  получи Димитър Цуров от Хайредин за творбата „След лов”. Наградата на името на Пенчо Георгиев в категория „Графика“ отиде за творбата „Следа на времето” – I на Росен Спасов. В раздел „Приложно изкуство“ наградата на името на Борис Коцев получи Емилия Върбанова за творбата „Богородица Всецарица”, а Таня Василева от Монтана спечели наградата за млад автор  с творбата „Корени”.

Участие  в събитието взеха и млади музиканти-ученици на музикалния педагог Олга Младенова, както и балетна школа към НЧ „Развитие 1689” Враца, с балетен педагог Петя Христова.