Събития

Кметът Живков показа майсторлък като резбар

  27.05.2018 12:23             
Кметът Живков показа майсторлък като резбар

В продължение на четири дни занаятчии от цялата страна излагат в Монтана своите произведения. Алеята на занаятите се организира за шести път като съпътстващо събития за празника на града Свети Дух.

По традиция това е мястото, което събира най-много хора, а истински любопитните могат сами да си направят малка ваза на грънчарското колело на майстор Димитър от Троян, или да хванат чук и длето и да усетят магията на резбарството.

Кметът на Монтана Златко Живков избра за малко да бъде майстор – резбар.

Организатор на събитието е майстор Лидия Костова, член на Управителния съвет на Регионалната занаятчийска камара и член на настоятелството на Националната камара.

„Новото тази година са павилионите за реставрирани автентични носии, къщички за птици, направени от кратуни, бижута отлети от стъкло с инкрустирано огледало в него”, каза Костова. Накити и аксесоари от сребро и други метали, смола, стъкло, кожа,  керамични съдове, резбовани предмети за бита и музикални инструменти , ръчно изработени текстилни кукли, облекла, метални чанове, тъкани чанти и карета с вечните чипровски мотиви - всичко това е наредено на павилионите на алеята.

„Всяка година занаятчиите, които идват от цяла България в Монтана, стават все повече. Догодина ще се опитаме да обогатим алеята и с пазар на производителя.”