Събития

Богата е програмата на XXV-те „Празници на Искърското дефиле"

  23.05.2018 16:35             
Богата е програмата на XXV-те „Празници на Искърското дефиле\

Община Своге ще бъде домакин на 25-то издание на традиционните „Празници на Искърското дефиле", в които участват още Община Мездра и район „Нови Искър", Столична община. През 2018 година фестивалът ще се проведе в периода 24.05.2018г.- 29.05.2018г.

Официалното откриване на тазгодишните празници е на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост-24 май от 11:00 ч. Самодейни състави от трите общини ще участват във фестивала „Огньове в дефилето",

Денят на 25 май ще се проведе футболен турнир на мини вратички между администрациите и среща на творци от трите общини. Футболната среща ще започне в 10:00 часа на градски стадион. Капитан на отбора на Община Мездра ще бъде кмета инж. Генади Събков, а в представителния отбор на Общината са включени още 10 служители. Това са : Сашо Илиев- зам.-кмет на Община Мездра; кметовете на селата Моравица, Оселна и Игнатица- Коно Жилковски, Росен Николов и Иво Христов, Добромир Александров- гл. експерт „Сигурност и ОМП", Вихър Ганчев- учител по ФВС и СУ „Св. Климент Охридски"- с. Зверино и Пепи Димитров от същото учебно заведение, Валентин Илиев- охрана, както и двама служители от ОП "Чистота"- Иван Иванов и Стилиян Кръстев.

В 14:00ч. в сградата на НЧ „Градище 1907″ ще се проведе среща на творци- краеведи, литаратори, художници. Към момента участие са потвърдили: Калин Топалски- поет, Рени Митева- художник и литератор, Емилия Гарванска - краевед и художник, Даринка Цветкова - поет, Иванка Начева- журналист, Цветко Стеев- писател, Найден Христов - поет и Светла Дамяновска- поет и художник.

На 29 май в 14:30 ще се проведе кръглата маса на тема „Иновации ,добри практики и обмяна на опит между администрациите", в която представители на всяка община ще има възможност да презентират най-сполучливите механизми в работата си. Светла Дамяновска-гл. експерт „Култура и художествена галерия" ще представи презентация и доклад на тема „ Доброто сътрудничество между Община Мездра и читалищата, развиващи дейност на нейна територия". 

Доброволците от Клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле" при СУ "Св. Климент Охридски" ще представят кратък филм за дейността си и множеството благородни каузи, които успешно реализират.

Тържественото закриване на „Празници на Искърското дефиле" `2018 е точно в 17:030 ч. на открита сцена на площада в град Своге. В празничния концерт ще вземат участие най- добрите танцьори и певци от трите общини, които ще представят своя роден край с традиционни песни и танци. Общината ще бъде представена от Представителен танцов ансамбъл „Мездра", Групата за стари градски песни и народния хор към градското НЧ"Просвета-1925".

 „Празници на Искърското дефиле" са израз на стремежа за сътрудничество между общините, разположени по дефилето – СО-район „Нови Искър", Община Своге и Община Мездра. Фестивалът е и форум за изява на значими за региона постижения в различни сфери и направления.