Събития

Ремонтират важен път край Козлодуй с 6 000 000 лева

  23.05.2018 14:58             
Ремонтират важен път край Козлодуй с 6 000 000 лева

Започна рехабилитацията на околовръстния път на Козлодуй. Трасето е част от републиканския път ІІ-11 и е дълго 11 200 метра – от КПП Хърлец на АЕЦ „Козлодуй” до изхода за Лом, като в края на участъка предстои да бъде изграден изцяло нов път от 1 км,  който досега беше настлан само с каменна фракция.

Проектът е на стойност около 3 200 000 евро и изцяло се финансира от Международен фонд „Козлодуй” чрез Европейската банка за възстановяване и развитие. Инвестицията е одобрена от донорите на фонда след като ДП „Радиоактивни отпадъци” успешно я защити като разход за част от необходимата инфраструктура за изграждане на националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. В рамките на около 3 години и половина под стриктния мониторинг на ЕБВР и отговорните за пътно-строителните дейности български институции поетапно бяха осъществени всички законови процедури, за да се стигне до същинската реализация на основния ремонт на участъка.

На водосвета, с който бе дадено официалното начало на проекта, присъстваха областният управител на Област Враца – Малина Николова, кметът на Община Козлодуй Маринела Николова, председателят на ОбС – Козлодуй – Мая Занева, изпълнителният директор на ДП РАО – Дилян Петров, и представители на ръководството на предприятието, управителят на изпълнителя на рехабилитацията – Виктор Велев, представители на строителния надзор на обекта и на Областното пътно управление.