България

Плащат детегледачката на 849 родители

  23.05.2018 10:56             
Плащат детегледачката на 849 родители

849 родители са подали заявления за осигуряване на детегледачка по проект „Родители в заетост”, съобщиха от Агенция по заетостта. В първия прием желаещите са били с 12 повече. С програмата се цели родителите да продължат професионалната си кариера, а на безработните да бъде предоставена възможност за заетост.

Право да се възползват от услугата имат лица, чиито деца са до 5-годишни. 271 от подалите заявление са одобрени, а 109 са определени като недопустими. Останалите пък не са изпратили всички необходими документи, в момента се изчаква подаването на липсващите, за да се определи дали ще бъдат допуснати до участие в програмата. С приоритет при разглеждане на документите са самотните родители, като към момента броят на подалите такива е 138. Интерес към програмата са проявили и многодетни семейства, семейства на социално подпомагане, както и такива от уязвими групи. Наблюдава се спад в заявленията на последната група. Най-много молби са подадени на територията на София, Пловдив и Ловеч.

Одобрени да се включат в проекта като детегледачи са 2304 безработни.

Дисквалифицирани поради несъответствие с изискванията са били 863 неработещи лица. Получени са били декларации с неверни и некоректни данни, както и от хора, които са собственици на фирми. Детегледачите ще бъдат наети на трудов договор на пълно работно време в срок не по-дълъг от 18 месеца. Възнаграждението е в размер на минималната работна заплата (510 лв.). В случай че лицето полага грижи за второ или повече деца, се предвижда и допълнително заплащане в размер на половината от минималната работна заплата.

монитор