България

Германия не ни връща престъпник, заради лошите условия в БГ затворите

  23.05.2018 10:37             
Германия не ни връща престъпник, заради лошите условия в БГ затворите

Германските власти бавят връщането на подсъдим от Добрич, срещу когото има издадена от Окръжен съд-Добрич Европейска заповед за арест,  заради съмнения за лоши условия в българските затвори. Това съобщиха от Добрички окръжен съд.

32-годишният Велин М. е подсъдим за държане и разпространение на наркотици. През октомври 2013г. в добричкото село Карапелит, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение и е разпространил високорисково наркотично вещество - марихуана, на обща стойност 451.74 лева.

Велин М. успял да се укрие от съдебно преследване у нас, заради което срещу него е издадена Европейска заповед за задържане. Впоследствие българинът бил задържан в Германия във връзка с разследване за трафик на хора. Окръжният съд в Добрич поиска от компетентните германски власти след приключване на разследването в Германия, Велин М. да бъде върнат у нас, за да продължи воденото тук срещу него наказателно производство.

В отговор на искането е постъпило писмо от Главна областна прокуратура - Кьолн, в което се настоява за допълнителна информация в кой затвор ще бъде настанен българският гражданин в случай на екстрадиция и дали мястото за лишаване от свобода отговаря на минималните стандарти на Европейския съюз.

Окръжният съд е изпратил уточнение, че мъжът ще бъде приведен в затвора във Варна, където преди година е извършен основен ремонт на жилищните помещения, като е спазено и изискването за минимална жилищна площ от 4 кв. м за всеки лишен от свобода.

В Окръжен съд - Добрич обаче все още няма отговор от Федералната република докога ще им бъде необходим българският гражданин, образувано ли е производство по екстрадиция на исканото лице, ще бъде ли предадено то и кога. Съдебният състав обяви, че ще поиска официален отговор на тези въпроси и отложи делото за 27 юни, от 9.00 часа.

монитор