Събития

Депутат: Искаме ревизия на учебниците

  22.05.2018 21:18             
Депутат: Искаме ревизия на учебниците

Народният представител от Обединени патриоти във Враца Красимир Богданов изпрати позиция до медиите, чрез която настоява за ревизия на учебниците в българските училища.

Предлагаме ви текста без редакторска намеса: 

"Ние от Обединени патриоти смятаме, че трябва да се извърши спешна проверка на всички учебници в хуманитарните дисциплини. Това се отнася за предметите „История и цивилизация“, „География и икономика“, „Музика“, „Свят и личност“, „Околен свят“, „Човекът и обществото“. Подкрепяме откритото писмо на доц. Милен Михов до министър Вълчев за създаването на експертна комисия, която да преразгледа всичко сътворено от Меглена Кунева и нейните предшественици и съобразяването на учебното съдържание с Чл. 5. (1) Основните цели на предучилищното и училищното образование са: 2. съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност;

Ние уважаваме възможността да познаваш различията в културните особености на етносите в България, но когато историята се подменя и подчинява на политически цели в съвремието, налага се провалилата се в Европа теза за мултикултурализма, принизява се ролята на българския народ, като държавотворен, а съвременната държава като продукт на многовековните усилия на българската нация, това няма как да приемем.

Учудващо, а всъщност не, е повтарянето и втълпяването на децата от най-ранна възраст на едни и същи тези във всеки един от учебниците от Първи до Четвърти клас, че България е многонационална, мултиетническа и мултикултурна държава. Всъщност децата ни се докосват за първи път до историята на България чрез учебните предмети със семплите, безлични и неангажиращи наименования „Околен свят“ и „Човекът и обществото“. Време е да върнем истинските, традиционни имена на обичаните от всички българчета учебни предмети „Роден край“ и „Родинознание“.