Свят

Къде бъркаме с интровертните хора

  22.05.2018 12:41             
Къде бъркаме с интровертните хора

Когато чуете термина “интровертен” вие обикновено си представяте някой, който е тих и изолиран, и който обича да прекарва своето време сам и да избягва социалните ситуации. Но истината е съвсем различна, твърдят учените, и реално няма нищо общо с това колко обичате да прекарвате времето си с други хора. Според тях именно интровертните хора са способни на някои от най-дълбоките и смислени приятелства. Разликата между интровертни и екстравертни хора е биологическа и се свежда до това, какво е поведението след социални ситуации.

Интровертните хора имат по-нисък праг на допаминна чувствителност от екстравертните хора, а допаминът, нека да си припомним, е невротрансмитер, който е свързан с чувството на удоволствие. И колкото по-нисък е този праг, толкова по-лесно се стимулира. “Като интровертен човек вие се чувствате енергетизиран от прекарване на времето сам или само в много малки групи от близки приятели, на които имате доверие”, обяснява психологът Перпетуа Нео.

Интровертните хора имат доста по-зает мозък от останалите, и той непрекъснато се “тревожи” за това какво ще стане. И когато говорят, те непрекъснато извикват спомени от дългосрочния дял на паметта. За такива хора едно събитие никога не е просто само събитие. Екстравертните хора винаги успяват да отреагират на средата, което е изключително трудно и понякога дори невъзможно за интровертните, основно защото в мозъка им текат едновременно толкова много процеси.

“Именно затова те са толкова уязвими и раними, когато става въпроса за поведението им в социален контекст и затова често ги определят като невротични. Докато всъщност това, което се случва, е че след определен обем социална стимулация нервната система на интровертния човек просто се пренатоварва, и затова те имат нужда да се оттеглят и да се презаредят”, обяснява Нео.

Science Alert