България

Омбудсманът с кампания: Не на таксите за предучилищна!

  22.05.2018 11:19             
Омбудсманът с кампания: Не на таксите за предучилищна!

Омбудсманът Мая Манолова започва национална кампания заедно с родители срещу таксите в предучилищните групи в детските градини.

Според Манолова общинските съвети масово нарушават законовите разпоредби, като събират такси за отглеждането на децата в предучилищните форми. Според новите текстове предучилищното образование е задължително и безплатно.

Омбудсманът е убедена, че за задържането на децата в училище е необходимо те да са преминали през предучилищна подготовка, съобщи БНР.

Манолова смята, че това е още по-важно за децата, чийто майчин език не е български. Тя е убедена, че посещението на забавачка е единственият начин малчуганите да се задържат в училище, а не са бъдат връщани с полиция там.

"А ако са платени детските градини, със сигурност социално слабите семейства няма да си пращат децата в предучилищните форми", каза тя.

Среща с Манолова поиска плевенчанинът Борис Братухчев, баща на първокласничка, който завел дело, вече спечелено на първа инстанция, срещу таксите при задължителното предучилищно обучение.

Според Братухчев повечето родители не знаят, че по закон предучилищното образование е задължително и безплатно.