България

Министър Димов: "Белене" има всички документи за екология и не е опасен

  22.05.2018 09:15             
Министър Димов: \

Има оценка за въздействие на околната среда на проекта АЕЦ "Белене", която е спазила изцяло европейските изисквания. Има действащ ОВОС, той е минал през вътрешното законодателство и трансграничния контекст и няма нужда от нова екооценка. Имаме всички документи от екологична гледна точка за проекта и АЕЦ "Белене" не е опасен. Това заяви министър Нено Димов пред Нова телевизия.

Електроавтомобилите няма да плащат екотакса, а за хибридите ще е със сериозно намалена, след като се приеме новата наредба, обяви още екоминистърът. Новите автомобили също ще ползват намаления, но за старите таксата ще бъде увеличена. За първи път въвеждаме нулева такса върху електромобилите, с което показваме, че това ще се стимулира, допълни той.

В момента тече процес в страни в Европа, където се изкривява пазара и се свалят изкуствено цените на старите коли, за да се купуват те повече от Източна Европа. Това също е двоен стандарт, обяви Димов и обясни, че след края на европредседателството ни започва кампания срещу това.

24часа