Свят

Големите разлики в мисленето на богатите хора

  21.05.2018 11:59             
Големите разлики в мисленето на богатите хора

Стив Сиболд, автор на "Как богатите хора мислят", е прекарал почти три десетилетия в интервюиране на милионери по целия свят, за да разбере какво ги отличава от всички останали. Business Insider селектира и формулира начините, по които богатите хора мислят различно, въз основа на изводите в неговата книга.  

Ето най-важните 5 от тях.

1. Бедните мислят, че сребролюбието е корен на всяко зло. Богатите хора вярват, че бедността е коренът на всяко зло.

"Обикновеният човек е с промит мозък и вярва, че богатите са станали такива или с късмет или нечестно", пише Сиболд. Ето защо има известен срам, който идва заедно с "забогатяването" в общностите с по-ниски доходи. Богатите знаят, че когато човек има пари, това не гарантира щастие, но прави живота по-лесен и по-приятен."

2. Бедните мислят, че егоизмът е порок. Богатите хора, мислят че егоизмът е добродетел.

"Богатите се опитват да направят себе си щастливи. Те не се опитват да се преструват, за да спасят света", казва Сиболд пред Business Insider. Проблемът е, че средната класа вижда това като нещо негативно - и това, което я прави бедна. "Ако не се погрижите за себе си, вие не сте в състояние да помогнете на някой друг. Не може да дадете това, което не е нужно."

3. Бедните хора имат манталитета на „лотарията”. Богатите имат манталитет на „действието”.

"Докато масите чакат правилните числа и се молят за благоденствие, великите решават проблеми", пише Сиболд. Героят на средната класа разчита на Бог, правителството, шефът им или съпрузите си.

4. Бедните мислят, че пътят към богатството е постлан с официално образование. Богатите хора вярват в придобиването на специфични познания.

Много от изпълнителите от световна класа имат малко формално образование и са натрупали богатството си чрез придобиването и продажбата на специфични знания. В същото време масите са убедени, че докторските и магистърски степени са начин за богатство най-вече, защото те са хванати в капана на линейната линия на мисълта, че това ги държи в по-високите етажи на съзряване.

5. Бедните хора мислят дълго за добрите стари дни. Богатите мечтаят за бъдещето.

Милионерите забогатяват, защото те са готови да заложат всичко и да проектират своите мечти, цели и идеи в неизвестното бъдеще, според Сиболд. "Хората, които смятат, че най-добрите им дни са минали, често се борят с нещастие и депресия".

managerbg