Свят

Какво трябва да знаем при носенето на православно кръстче

  21.05.2018 11:25             
Какво трябва да знаем при носенето на православно кръстче

Има много мнения за това какво може и не може да се носи заедно с православно кръстче на шията. Да видим кои от тях са верни и кои са митове от гледна точка на църквата.

Заедно с иконка

Някои, освен кръстчето на шията, поставят верижката и иконката на някой светец. Всъщност, според свещениците, можете да носите заедно икона и кръстче. Но човек не бива да ги носи нанизани на една верижка, тъй като кръстът е основният символ на Православието, а образите на светиите имат само второстепенна роля.

С украшения

Това е пълна глупост! Работата е в това, че кръстът задължително трябва да бъде носен от всяко вярващо лице, без да го сваля при никакви обстоятелства. Ако не беше възможно да се комбинира православен кръст с украшения, тогава много хора никога няма да носят каквито и да било накити. Всъщност няма нищо лошо в носенето на кръстче едновременно с обеци или пръстен.

Но ако носите, освен кръста и някаква висулка, медальон, брошка, то в окачването има специални правила. Най-важното е, че тези украшения трябва да са на отделна верижка, а те заедно с кръстчето. Освен това украшението трябва да бъде от същия метал, т който е изработено кръстчето. Изключение се допуска само за обикновените бижута. Може например да носите кръстче заедно с мъниста.

Верижката, на която кръстът виси, трябва да бъде с такава дължина, че той да може да се скрие под дрехите. Не го носете с дълбоко деколте, освен ако е много горещо навън. През нощта другите украшения могат да се свалят, но кръстът трябва да остане върху вас и по време на сън.

С магически и езотерични символи

В днешно време, много често можете да намерите хора, които да носят едновременно кръст и медальон със знак от Зодиака, символ на Фън шуй, някакъв езически или рунически талисман или амулет.

Тук духовниците са единодушни: да се комбинират православни символи със символите, които се отнасят към други религии и вярвания, а дори към магия, астрология или езотерика, не е възможно! 

На първо място, защото тези артефакти носят напълно различни енергии. Не мислете, че като цяло тези симвоби ще работят в съвкупност и по-добре ще ви предпазват от неприятности или ще привличат късмет. 

Трябва да избирате дали да стоите на пътя на православната вяра, която не признава всякакви магии, или ще вървите по различен път.разпознава цялата "магия", или ще следвате напълно различен път. Възможно е различни амулети да са напълно съвместими със зодиакалните знаци, но те не са съвместими с православния кръст.