Събития

ОБНОВЕНА Блокадата на Е79 била репетиция за 1 юни /СНИМКИ/

  21.05.2018 07:35             
ОБНОВЕНА Блокадата на Е79 била репетиция за 1 юни /СНИМКИ/

Краткото блокиране на международния път Е79, което причиниха вчера на изхода на Враца протестиращите заради лошото финансово състояние на МБАЛ "Христо Ботев", било генерална репетиция за онова, което стягат за 1 и 2 юни.
„Ние не се борим само за нашата болница, а за цялостна промяна в системата на здравеопазването в България. Искаме такова здравеопазване, каквото ни гарантира Конституцията“, каза Искрен Дилов, който е сред организаторите на протеста.

Първото искане на протестиращите е всички държавни и общински болници от търговски дружества да бъдат пререгистрирани в лечебни заведения, които да бъдат финансирани от държавата и пререгистрацията да започне веднага. Всичките им искания към институциите са обединени в шест точки. Те ще бъдат представени и при очакваната среща на протестиращите с президента. От Румен Радев врачани ще поискат да сезира Конституционния съд за неспазване на върховния закон в сферата на здравеопазването.

Докато движението беше блокирано, хората направиха "омлет по врачански" и го нарекоха за министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Четете повече утре във в. "Конкурент" - всекидневникът на Северозапада