Спорт

/Обновена/ АСК Старт М с първа историческа купа в Мадан

  20.05.2018 21:49             
/Обновена/ АСК Старт М с първа историческа купа в Мадан

АСК Старт М /Криводол/ спечели първата си отборна купа в своята история. Новосформираният клуб не остави никакъв шанс на конкуренцията в рали кроса на пистата в село Мадан. Пилотите на инж. Спас Спасов събраха 25 т. На 7 т. след тях е АМК Ботевград, с актив от само един клас, а третото място е за видинския Жикомоторспорт с 15 т.

22-ма пилоти взеха участие във 2-ия кръг от държавния шампионат, за купата на община Бойчиновци, под патронажа на кмета Светлин Сретениев.

Републиканският шампион в „Дивизия 1” Светослав Манастирски с „Митсубиши Лансер” финишира първи. По-мощната машина на Манастирски изпревари „Субару-то” на съотборника му Емил Минчев. Въпреки разликата в мощността, Минчев се бе залепил на метри за „Митсубиши-то”. Трети завърши Антон Хайтов. Пилотът на Жикомоторспорт нямаше ден. За втори път Хайтов отлепи гума на своето „Ауди” и на практика се лиши от битката на финала. Така от два старта Светослав Манастирски вече има две първи места и оглави временното класиране.

Ивайло Йончев от АМК Ботевград с „Хонда Сивик” нямаше конкуренция в „Дивизия 1” с предно предаване и победи. Валери Димитров от Старт М с „Тойота Корола” разби хегемонията на тима от Ботевград и след добра тактика стана втори, като изпревари Симеон Велев с „Хонда Сивик”.

Мъжка битка стана в „Дивизия 3” със задно предаване. Цветелин Велков с „Лада” от Старт М /Криводол/ заслужено се качи на най-високото място на почетната стълбичка, като остави на метри след себе си „БМВ-то” на съотборника си Методи Тодоров-Муто. Трети завърши Момчил Младенов от Жикомоторспорт с „Лада”. Велков взе и купа „Лада”, следван от Тошко Петров от Жико и Емил Кючуков от Ара мотор спорт.

На официалното откриване пилотите направиха почетна обиколка в памет на седемкратния шампион в автокроса Александър Атанасов. Неговата дъщеря – Даниела връчи възпоменателна купа в негова памет на Светослав Манастирски – пилотът събрал най-много точки от бившия клуб на Атанасов – Старт Н /Криводол/. Председателят на Старт М инж. Спас Спасов даде още една купа в памет на Александър Атанасов, която взе отборният шампион на кръга в Мадан – Старт М.

Кметът на община Бойчиновци Светлин Сретениев, неговият заместник Таня Петрова, общинският съветник Съботин Кошеджиев, кметът на Мадан Валентин Георгиев и народният представител от ДПС от Монтана Димитър Аврамов връчиха наградите в отделните класове.

„Поздравявам победителите в рали кроса в Мадан. Стана наистина голяма битка и по-добрите заслужено вдигнаха купи. Благодаря на президента на АСК Старт М – инж. Спасов и всички, които помогнаха за състезанието”, каза Сретениев. От своя страна инж. Спас Спасов също изрази своята благодарност, към хората помогнали да се проведе кръга в Мадан.

„Организацията ни костваше много усилия и се видя липсата на такава фигура, като Александър Атанасов. Благодаря на кмета на община Бойчиновци Светлин Сретениев и неговия екип за разбирането и помощта. Заместник- председателите на клуба Боби Манастирски и Емил Минчев, пилотите Сашо Иванов и Минчо Борисов също помогнаха, както й кметът на Мадан Валентин Георгиев. Пълната писта с фенове на рали кроса дава най-вярна и точна оценка за добрата организация. Благодаря и на всички спонсори, дали своя дан за рали кроса”, заяви собственикът на писта „Строител” в Криводол и шеф на новосформирания клуб Старт М. На 30 юни и 1 юли на писта „Строител”, трасе №1 в рали кроса, ще се проведе 4 кръг от шампионата, след този на писта „Баховица” край Ловеч.