Събития

Северозападът е кауза за презокеанско плаване

  16.05.2018 14:47             
Северозападът е кауза за презокеанско плаване

Под знака на благотворителна кауза за Северозапада ще премине участието на ветроходната яхта „Океанис“ с шкипер Диан Зайков в престижното състезание за пресичане на Атлантическия океан – ARC. То стартира от Лас Палмас, Канарските острови през ноември т.г., но преди това яхтата ще плава покрай едни от най-красивите острови и градове на Средиземно море - Гърция, Италия, Малта и Испания. В началото на октомври тя ще предприеме вълнуващо презокеанско плаване от Гибралтар до Лас Палмас. Освен тричленният екипаж, на борда й ще гостуват бизнесмени и любители на ветроходните предизвикателства.

Дарителската кампания е свързана със събиране на средства за подпомагане образованието и професионалната ориентация на нуждаещи се деца в Северозападна България, съобщиха от фондацията за подпомагане на благотворителността в България „BCause“, чрез която ще се набират дарените средства. Интересът на акционерите във фондацията към този район, който в последните 20-30 години изживява икономически упадък и демографски спад, е последователен. Досега са направени дарения и са изпълнени няколко проекта в областите Враца и Монтана.

Изградени са  пенсионерски клубове в с. Драганица, община Вършец и с. Кунино, община Роман; параклис „Св.вмч. Киприян“ в с. Кунино; реставриран е средновековният храм „Света Петка Параскева“ в с. Драганица; извършен е ремонт на детска площадка в с. Мърчево, област Монтана. Фондацията дарява средства за изграждане на паметник на Васил Кънчов във Враца, за доставяне на 3D ендоскопска апаратура в МБАЛ „Христо Ботев“, за интерактивна дъска за детска градина „Вълшебница“,  за обзавеждане на кабинет по психомоторика за деца в детска градина „Брезичка“ и за книги за децата в училищата на селата Мърчево и Хърлец в община Козлодуй. Под патронажа на фондацията всяка година се извършват здравно-профилактични прегледи на възрастни хора и деца в селата Драганица, Кунино и Мърчево. Бизнес лидери, акционери във фондацията, гостуваха на учениците от специалност по бизнес и предприемачество във врачанското училище „Васил Кънчов“.

От ФПББ „BCause“ заявиха, че ще продължат тази дейност в Северозапада.