България

Чужденци купуват BG земя. Но срещу определени условия

  14.05.2018 15:26             
Чужденци купуват BG земя. Но срещу определени условия

Сертификат за  инвеститор ще дава право на притежание, но с него вървят и ред условия

Сертификат за инвеститор ще дава право на чужди фирми да купуват земя, съобщи в интервю за “24 часа” преди няколко дни икономическият министър Емил Караниколов.

В момента Законът за насърчаване на инвестициите не подкрепя вложения в производството на земеделски продукти. Вероятно този текст ще отпадне, за да може чужди компании да кандидатстват за сертификат за инвеститор клас А или клас Б, с което да имат право да придобият земята.

Сумата за получаване на съответния сертификат е различна и зависи от района и вида на бизнеса. За производствена дейност, каквато е земеделието, е от 5 до 10 млн. лв. Може да падне със съответно до 2 или 4 млн.лв., ако е в община с по-висока от средната за страната безработица.

Ако някой иска да купува земя, за да направи технологичен парк например, трябва да вложи 30 млн. лв.

Освен сумата се изисква

поддържане на

инвестицията в срок

от 3 до 5 години,

самата инвестиция да се реализира до 3 г. след получаване на сертификата и да създава нови работни места.

Чужденци от държави извън Европейския съюз няма да може свободно да купуват земя у нас. Изключение са Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, които са част от Споразумението за европейското икономическо пространство. Това стана ясно преди няколко месеца, след като от земеделското министерство предложиха да отпадне 5-годишната уседналост за купуването на земя. Причината за тази поправка в закона е наказателна процедура от ЕК срещу България. Страната ни може да бъде санкционирана с поне 830 000 евро, ако не промени законодателството и не отпадне сегашната забрана чужденци да купуват земя. Ако страната ни не промени законодателството, то ще противоречи на Договора за функционирането на ЕС, който забранява ограниченията в движението на капитали между държавите членки.

Текстовете на промените обаче бяха отложени, тъй като се очакват насоки от Европейската комисия.

В закона остава текстът, който забранява на офшорки да притежават земя у нас. В сила е и ограничението за търговски дружества и юридически лица от страни извън ЕС, освен тези от споразумението. Така например руски или турски фирми ще продължат да не може да купуват ниви.

В момента законът дава право на собственост върху земеделски земи на физически или юридически лица, но само ако са

пребивавали или са

установени в

България повече от 5

години

Това изискване не важи, ако нивите са наследствени.

Фирми с регистрация по българското законодателство от по-малко от 5 години могат да придобиват право на собственост върху земеделски земи, когато съдружниците, членовете на сдружението или учредителите на акционерното дружество са пребивавали у нас за поне пет години.

Остава в сила изискването при сключване на сделка за покупка на земя купувачите да представят документи за произход на средствата.

В момента има мораториум в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, който формално

забранява на

общините да

продават земеделска

земя общинска

собственост

на когото и да е било. За да имат достъп чуждестранните инвеститори, вероятно този мораториум ще трябва да падне.

При частните земи с промените в закона ще трябва да бъде решено как ще се развалят сделки, ако например купувачът е френска или холандска фирма и не е направила декларираната инвестиция, за която е получил сертификат.

В Закона за собствеността и ползването на земеделски земи е разписано, че чуждестранни юридически лица и чужди граждани може да придобиват право на ползване на земеделска земя или други ограничени вещни права върху земя при условия и по ред, определени със закон.

Той предвижда, че гражданите на държавите членки на Европейския съюз може да придобиват право на собственост върху земеделски и горски имоти за земеделско ползване от деня на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз. Те обаче трябва да са самостоятелно заети земеделски стопани и да желаят постоянно да пребивават в България, а и освен това да са вписани в това им качество по реда на Закона за регистър БУЛСТАТ.

Ако в определен срок престанат да са такива фермери, законът предвижда няколко хипотези. Ако например са чужденци, които са наследили земя, но не отговарят на договора за присъединяване на България към ЕС, са длъжни в тригодишен срок от откриване на наследството да прехвърлят собствеността на лица, които имат право да придобиват такива имоти.

Ако този период не се спази, държавата може да изкупи земеделските земи по цени, определени с наредба на Министерския съвет.

Готвените законови промени трябва да се прецизират, защото е твърде вероятно да се получат нови дискриминации - този път срещу родните фермери, твърдят земеделци.

Земеделци са притеснени от неяснотата към момента в промените в закона

Според тях не става ясно за чия земеделска земя ще се отнасят измененията - държавна, общинска или частна.

За да се сдобият със земя, българските фермери трябва да се явят на търг, организиран от държавата. Възниква въпросът дали чуждият инвеститор ще има по-лесен достъп до държавна земя на базата на декларирано намерение от него, че ще инвестира в нея в следващите 3 години. Ако той ще получава клас за инвеститор въз основа на тези декларации, ще може да купува земята без търг, то това според земеделците може да доведе до дискриминация.

Възниква и въпросът каква трябва да бъде инвестицията, защото земеделските земи изискват много разходи и ежедневни грижи за запазване на почвеното плодородие например, а това остава невидимо отстрани.

Идеята би била добра, ако например се инвестира в социална инфраструктура, за да се привлекат хората към селските райони.

Според земеделците в нашето селско стопанство отдавна няма криза на инвеститорския интерес, както е в много други отрасли. А има голям интерес от български стопани.

“Ако земите може да бъдат купувани само от чужденци, а не от българи, това ще доведе до много въпроси. Например как стои въпросът с общинската поземлена собственост. Има достатъчно земеделска земя, която министър Караниколов подчерта, че ще бъде разрешено на чужденци да закупуват при определени условия. Но условията трябва да бъдат уточнени.

Ако може само чужденци да получават такива сертификати, това ще доведе до голям проблем между българските и чуждестранните инвеститори”, коментира председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Стайко Стайков.

Той заяви, че от сдружението ще настояват за детайлна информация за готвените промени.