Konkurent
ТДМ

България

Омбудсманът предлага създаване на национална програма за ограмотяване на ромите

2018-05-16 12:25 147 0

Омбудсманът предлага създаване на национална програма за ограмотяване на ромите

Едва 14% от ромските семейства у нас говорят на български в домовете си Само 14% от ромските семейства у нас говорят на български език в домовете си. Затова много от децата им, включително и тези в по-горните класове, не знаят български. Това каза националният омбудсман Мая Манолова по време на конференция, посветена на ромската интеграция.

Тя настоява да се създаде национална програма за ограмотяване на ромите, защото според нея, това е най-важно за приобщаването им в обществото.
  Деница Сачева Мая Манолова БГНЕС
Предучилищното образование трябва да е задължително от 4-годишна възраст, смята националният омбудсман Мая Манолова, защото така ромските деца ще научат български език и ще се задържат в образователната система.

"Статистиката показва, че само 14% от ромските семейства използват български език в своите домакинства. Това, на което се натъкнахме при нашите проверки, е, че българският език се знае през поколение. Т.е. с децата се занимават техните баба и дядовци. Техните родители, които са продукт на липсата на образователна система за ромите през последните десетилетия, имат проблеми, включително и с говоренето на български език", обясни Манолова.

22,5 млн. лева са отпуснати на общините за детските градини и училищата, които работят с деца от уязвими групи, посочи зам.-министърът на образованието Деница Сачева. В  националния класификатор вече е включена и професията образователен медиатор, уточни тя.
  Деница Сачева БГНЕС
Подготвят се два проекта на оперативна програма, която предвижда и допълнително изучаване на български език, каза още Сачева. Според нея важно е да се ангажират и повече учители от ромската общност.

darik

 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Днес ще е слънчево, следобед в западните райони ще превали
2018-05-23 03:05
51 0
Атмосферното налягане ще остане малко по-високо от средното за май. През нощта ще преобладава ясно и почти тихо време. Днес ще бъде слънчево. След обяд…

Шестима младежи ранени в катастрофа с
2018-05-22 21:10
847 0
Шестима млади хора пострадаха в катастрофа на 21 май в Хасково. В 21:50 часа на улица „Полк. Веселин Въков" в парк „Кенана“ е станало произшествие…

30-годишен потроши възрастен велосипедист
2018-05-22 19:55
307 0
На 21 май 2018 година около 12:00 часа в района на кръстовище, образувано от улица "Марин Боев" и улица "Александър Стамболийски" в град Кнежа, лек…

Какво време чака абитуриентите следващите дни
2018-05-22 18:40
172 0
Времето до събота и неделя ще запази своя лабилен характер. Сутрин със слънце, в следобедните часове и преди полунощ с превалявания от дъжд на много…

актуален брой на вестник Конкурент