Konkurent
ТДМ

България

Омбудсманът предлага създаване на национална програма за ограмотяване на ромите

2018-05-16 12:25 211 0

Омбудсманът предлага създаване на национална програма за ограмотяване на ромите

Едва 14% от ромските семейства у нас говорят на български в домовете си Само 14% от ромските семейства у нас говорят на български език в домовете си. Затова много от децата им, включително и тези в по-горните класове, не знаят български. Това каза националният омбудсман Мая Манолова по време на конференция, посветена на ромската интеграция.

Тя настоява да се създаде национална програма за ограмотяване на ромите, защото според нея, това е най-важно за приобщаването им в обществото.
  Деница Сачева Мая Манолова БГНЕС
Предучилищното образование трябва да е задължително от 4-годишна възраст, смята националният омбудсман Мая Манолова, защото така ромските деца ще научат български език и ще се задържат в образователната система.

"Статистиката показва, че само 14% от ромските семейства използват български език в своите домакинства. Това, на което се натъкнахме при нашите проверки, е, че българският език се знае през поколение. Т.е. с децата се занимават техните баба и дядовци. Техните родители, които са продукт на липсата на образователна система за ромите през последните десетилетия, имат проблеми, включително и с говоренето на български език", обясни Манолова.

22,5 млн. лева са отпуснати на общините за детските градини и училищата, които работят с деца от уязвими групи, посочи зам.-министърът на образованието Деница Сачева. В  националния класификатор вече е включена и професията образователен медиатор, уточни тя.
  Деница Сачева БГНЕС
Подготвят се два проекта на оперативна програма, която предвижда и допълнително изучаване на български език, каза още Сачева. Според нея важно е да се ангажират и повече учители от ромската общност.

darik

 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
6 г. и 8 месеца затвор за тираджията, убил 1 и ранил 12 на
2018-10-23 17:25
18 0
Софийският градски съд (СГС) даде 6 г. и 8 месеца затвор на турския тираджия Гьокхан Кахриман, който предизвика тежка катастрофа на магистрала "Тракия" на 23 май тази…

ВАС: Данъчните могат да запечатват обекти
2018-10-23 16:10
57 0
Върховният административен съд (ВАС) отряза мераците на противните на временното запечатване на търговски обекти от инспектори на НАП, съобщиха за „Монитор“ от приходната агенция. Така…

Закриват Фонда за лечение на деца
2018-10-23 14:55
68 0
Фондът за лечение на деца в чужбина ще се закрие и функцията му ще изземе Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това потвърдиха и от здравното министерство. Мярка е…

Преподаватели прибират по 18 бона за учебници
2018-10-23 13:40
145 0
До 18 бона хонорари може да прибере преподавател в университет за издадени от него учебници, ако се откаже от авторските си права. Това показа проверка…

актуален брой на вестник Конкурент