България

Абониран, без да знаеш: СМС-и надуват сметката ни

  14.05.2018 14:32             
Абониран, без да знаеш: СМС-и надуват сметката ни

Един ден получаваш известие, че телефонните ти услуги са спрени заради достигнат лимит върху сметката. Оставаш изненадан обаче, защото не знаеш причината за това.

В тази ситуация попада Милена, която впоследствие разбира, че начислената сума от 600 лв. е от съобщения с добавена стойност, изпратени от телефона на 9-годишната ѝ дъщеря.

"Абонирането е станало чрез изскачащ прозорец, който дъщеря ми се опитала да изключи. След като натиска "Х" се случва някакво заразяване на телефона, което започва да генерира тези съобщения", разказва Милена пред камерата на NOVA.

Майката твърди, че някои от тях са изпращани в интервал от 3 секунди, което, по думите ѝ, физически е невъзможно да се извърши от човек.

В подобна ситуация изпаднал и Борислав. Сметката му била надписана с 6 лева за абонамент, който, както твърди той, никога не е ползвал.

"Няколко дни, след като получих тази сметка, пристигна и смс, в който пише, че ако искам мога или да продължа с абонамента, или да го прекратя", разказва Борислав пред репортера Кристиян Попов.

Мъжът решава да се свърже с фирмата, която поддържа този тип услуги. От тях той получава обещанията непоисканият абонамент да бъде прекратен, както и парите да му бъдат възстановени.

Екипът на NOVA се свързва с посочената компания - с над 20 офиса на три континента. Фирмата е отговорила, че е само посредник.

Операторът, който Борислав използва обаче, му заявява, че той наистина е изпратил смс, само че мъжът няма такъв спомен.

"В телефона си нямах изпратен такъв текст", категоричен бе той.

Един от българските телекоми пък информира, че визираната компания предоставя услуги към всички мобилни мрежи в страната като външен доставчик и ги използва единствено като преносна среда.

Богомил Николов от Асоциацията "Активни потребители" е на мнение, че мобилните оператори трябва да носят солидарна отговорност: "Защото не може всеки, на общо основание, да ползва мрежата им и да извършва каквото му хрумне", обясни той.

Докато казусът остава неразрешен, сумата, начислена на Борислав е възстановена, но Милена още чака половината от платените пари.