Свят

24 жадни факта за бирата

  14.05.2018 09:51             
24 жадни факта за бирата

Ако обичате да пиете бира, този материал е за вас. Ако не обичате да пиете бира, няма да ви съдим. Всеки човек може да сгреши в този живот. Бирата винаги дава опрощение и ще го получите, веднага щом прочетете следните 24 факта.

1. За начало – един важен цитат: „Бирата е доказателство, че Господ ни обича!“ – Бен Франклин.

2. Зитология е наименованието на процеса по изучаването на бирата, правенето на пиво и ролята на всяка една съставка в процеса на приготвянето.

3. Най-старите открити рецепти са именно за приготвяне на бира. Те са били издялкани на каменни плочи и са били под формата на песен.

4. Твърди се, че много години преди Христа са се правили атрактивни реклами за бира.

5. Първите професионални производители на бира са били жени.

6. Хмелът, който се използва при направата на бира, е от същото семейство като марихуаната.

7. В Древен Египет е била извършена екзекуцията на пиян водач на колесница. Тялото му било заковано за вратата на мястото, където пил бира.

8. Когато британските пивовари се опитвали да изпратят бира за Индия, пивото, разбира се, се разваляло по пътя. Пивоварите започнали да добавят още и още от съставките, за да увеличат трайността на бирата. По този начин несъзнателно направили нов вид по-силно пиво, днес наричано Индийски пейл ейл.

9. Съществуват официално 400 вида бира.

10. Страхът от празна чаша (ние добавяме за бира) се нарича: Ценосиликафобия.

11. Най-скъпата бира е Vielle Bon Secours. Продава се на едно единствено място в света – бар в Лондон.

12. Възходът в селското стопанство става заради желанието на хората да произвеждат повече бира.

13. Бира от плюнка – момиченца от племето на Древните инки трябвало да дъвчат царевични зърна, а после да ги плюят в огромни казани с топла вода, където всичко престоявало няколко седмици. След това течността се прецеждала и хоп – биричка.

14. Най-старата пивоварна в света се намира в близост до Мюнхен и е основана през 1040г.

15. Бирата е за здраве – съдържа почти всички минерали, които са ни нужни, за да оцелеем. Пивото е било част от множество диети през Средновековието. Дори понякога бирата е била заместител на храна, когато храна е нямало. През тези години пивото се е консумирало и от деца.

16. Бирата прави дамите по-умни – доказано е от учени. Те открили, че жени, които консумират биричка в умерени количества, увеличават умствения си потенциал, в сравнение с онези, които не пият.

17. Бирата намалява риска от камъни в бъбреците.

18. Бирата заздравява костите.

19. В древни времена пивоварството е било считано за изключително важна и благородна дейност и се е извършвало от жени. В Перу само най-изтънчени и изключително красиви дами са имали право да работят в пивоварните.

20. В Древен Египет специален закон е забранявал на мъжете да продават и да произвеждат бира.

21. През 19в. в Германия на кърмачките се е препоръчвало да пият повече бира, за да имат повече кърма.

22. По време на управлението на Вавилон от крал Хамурапи е бил въведен закон, който задължавал всеки човек да изпива дневната си доза бира, варираща според социалния статус.

23. В Чехия се изпива най-много бира на глава от населението. През последните две години пък в Китай общото изпито количество е най-много – 350 милиона хектолитра. Отново Китай е най-бързо растящият пазар за пиво.

24. Първите кенчета бира са произведени през 1935г. Появата им се наложила, защото хората все по-малко ходели на кръчми и пивоварите трябвало да измислят начин да доставят пивото по домовете.

източник: div.bg