Събития

Язовир "Огоста" може да залее Монтана! Животът на над 75 000 души​​​​​​​ е застрашен

  12.05.2018 12:19             
Язовир \

Окръжна прокуратура в Монтана е внесла предложение до МЗХ за предприемане на мерки във връзка с констатирано опасно състояние на язовир Огоста. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура в София.

Преписката в ОП-Монтана е образувана по повод сигнал, подаден от неправителствени организации и политически партии, в който са посочени нередности и пропуски в експлоатацията и поддържането на язовира, свързани с установен свлачищен процес по левия скат на съоръжението, граничещ с Монтана; повредени зони на каменната облицовка на стената и други.

Изложените в сигнала проблеми са от завишен обществен интерес, тъй като засягат опазването на живота, здравето и имуществото на хората, което налага предприемането на всички законоустановени мерки за стриктно спазване на закона и приложимите режими за обезпечаване на сигурността и безопасността на язовира.

По преписката са изискани документи от Министерство на земеделието, храните и горите /МЗХГ/, Министерство на околната среда и водите /МОСВ/, от Областен управител на Област Монтана, от кмета на община Монтана и от кмета на община Бойчиновци и е разпоредено извършване на проверка на различни контролни органи - Държавна агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/, Териториална дирекция „Национална сигурност“ /ТД “НС“/-Монтана, ОД на МВР-Монтана.

След приключването на проверката се установило, че язовир „Огоста“ е включен в списък от потенциалноопасни язовири, утвърден от министъра на вътрешните работи. Създадена е опасност за 21 населени места в областите Монтана и Враца, с население над 75 000 души.

На 12.12.2014 г. министърът на вътрешните работи на РБ е издал заповед за извършване на проверка и оценка на техническото и експлоатационно състояние и на степента на сигурност при експлоатацията на язовир „Огоста“. В тази връзка е сформирана междуведомствена експертна комисия, която след като посетила на място хидротехническото съоръжения установила редица проблеми, сред от които и посочените в сигнала, проверяван от ОП-Монтана.

По повод направените констатации междуведомствената комисия изготвила писмени препоръки към собственика – МЗХГ: да се извършат спешни и неотложни ремонтно-възстановителни работи на повредените /частично компрометирани/ зони на каменната облицовка на водния откос на язовирната стена; машинните части на съоръженията във водната и водовземната кула; повредените участъци по отводящия канал, налагане на ограничения във водоползването, за следене нивото на подпочвените води и др.

Определен е краен срок - 30.06.2016 г.

При извършената от ОП-Монтана проверка се установило, че нито една от изброените дейности не е завършена към 02.05.2018 г.

По тази причина прокуратурата е сезирала Министерство на земеделието и горите с искане за предприемане на спешни и неотложни ремонтно-възстановителни работи.

Blitz.bg