България

Шофьор отказа да даде книжката на полицаи - картите им изтекли

  11.05.2018 09:52             
Шофьор отказа да даде книжката на полицаи - картите им изтекли

Шофьор отказа да даде книжката си на полицаи, защото служебните им карти са изтекли. Това стана ясно от видео във фейсбук, което бързо стана хит.

Клипът е публикуван от Михаил Душев. Той бил спрян за проверка на 8 май. Когато полицай му иска документите за проверка, мъжът настоява да види неговите, като се позовава се на чл. 170, ал. 5 от Закона за движение по пътищата. След като униформеният дава картата си, се оказва, че тя е валидна до 2016 г. и Душев отказва да покаже документите си.

“От последвалия разговор с униформените подразбрах, че цялата полиция е с изтекли стикери. А това означава, че в момента нямаме полиция! И че година и половина сме нямали полиция!”, написа Душев възмутено във фейсбук.

Проверка на “24 часа” обаче установи, че картата на полицая е легитимна. Според обнародвана на 15 март в “Държавен вестник” инструкция за определяне вида, условията и реда за издаване и ползване на служебните карти в МВР “поставените върху служебните карти контролни холограмни стикери за 2016 г. могат да се ползват до 30.06.2018 г.” Полицаите са се представили легитимно на Душев, тъй като му дават значките си.

Според цитирания от Душев член от Закона за движение по пътищата те трябва да се легитимират или със служебната си карта, или с “полицейски знак”, какъвто е значката.

24часа