България

Затворник иска 25 бона заради мухъл в килията му

  11.05.2018 09:37             
Затворник иска 25 бона заради мухъл в килията му

Затворник поиска 25 000 лв. обезщетение от държавата заради претърпени неимуществени вреди /безсилие, безпокойство, безпомощност, малоценност и чувство на пренебрежение/ за времето от 09.10.2015г. до 26.05.2017г.

Затворникът Красимир И. заведе дело срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, в който посочва че година и половина прекарал в неблагоприятни битови условия в килията. Бил принуден да стои на студ, влага, плесен, мухъл, падаща мазилка и ръжда по метален шкаф. Той поискал и присъждане на законна лихва върху размера на обезщетението, считано от 09.10.2015г. до окончателното му изплащане.

Според свидетели по делото наличието на влага, мухъл и плесени в килията е резултат от умишлените действия на Красимир. При проверки на комисията по бит и хигиена и при ежедневните обиколки, нееднократно са правени забележки да проветрява помещението и да изключва бързовара, с който почти непрекъснато греел вода. „Явно Красимир си е мислел, че по този начин ще може да изкара някакви пари, но фактите са други“, коментираха запознати.

В крайна сметка магистратите от Административния съд в Кюстендил, порязаха мераците на Красимир с мотива, че искът е неоснователен.

Това е пореден абсурден иск от затворник в Бобов дол. Първенец по заведени дела си остава Бисер Манолов, който е съдил държавата за мръсни чаршафи, тясна килия, стегнати белезници и др. Не малка част от исковете му до този момент са завършили в негова полза.

Пореден затворник съди държавата заради претърпени неимуществени вреди в зандана в Бобов дол Снимка: Северина Димитрова

 

Северина Димитрова Монитор