Konkurent
ТДМ

Здраве

Пет несериозни болести, които ни състаряват 15 години по-рано

2018-05-12 06:00 1279 0

Пет несериозни болести, които ни състаряват 15 години по-рано

Висока захар, високо кръвно налягане, гастрит, синузит, болки в гърба. Свикнали сме да наричаме тези болести “несериозни”, защото от тях не се умира, рядко водят до остри състояния и изобщо с тях се свиква като с домашни любимци. Медиците бият тревога за това, че занемарените несериозни болести всъщност изчерпват енергията ни и състаряват всеки организъм с 10 до 15 години по-рано. На практика те крадат от младостта ни – нещо, за което сами сме си виновни!

Повече от 70% от хората на възраст над 30 години имат поне едно от тези страдания, от които не можеш да умреш, твърди медицинската статистика. Ние знаем кое е слабото ни място – свикнали сме да се справяме с прахчета и обезболяващи таблетки, които обаче само отлагат кардиналните решения. По този начин, носейки заболяването в себе си, ние пречим на собственото си тяло да се обновява!

Да вземем захарите в кръвта. Науката откри връзка между високите им стойности и опасността от Алцхаймер. Болестта, водеща до слабоумие, е обусловена от натрупване на белтъчни плаки, състоящи се от бета-амилоиди. Американски учени доказаха, че отлагането на тези плаки се стимулира от високите стойности на захари в кръвта. Натрупванията обикновено са в мозъка около кръвоносните съдове. Такова състояние стимулира възпалителни процеси в кръвоносните съдове, добавят още изследователите. Мозъчните неврони не могат да се хранят и функционират нормално и започват да умират. Ако при доказано високи захари или диагностициран диабет не се контролират захарните стойности, отслабването на паметта и другите мозъчни функции е неизбежно. Механизмът е идентичен с този при Алцхаймер.

Учени от Калифорнийския университет установиха, че при млади хора, свикнали да живеят с високо артериално налягане, стареенето на мозъка започва преждевременно, средно с 15 години преди обичайната възраст. Ако един човек страда от хипертония от 20-годишната си възраст, на 33 той ще има мозък на 40-годишен човек, а на 50 ще е 65-годищен – страшно! Освен това хипертонията “изсушава мозъка” обемът на сивото вещество при хората с потвърдена диагноза е с около 9% по-малък от обичайните стойности.

Имат ли отношение към мозъчната дейност невинни проблеми от рода на гастрит, синузит и болки в гърба? Оказва се – да! При хроничен гастрит не се усвояват най-полезните вещества, например витамин РР, селен, холин, всички разтворими в мазна среда витамини – А, D, Е, К. Това води до непълноценно хранене на кръвоносните мозъчни съдове, загуба на еластичността им, снижаване на имунитета. Страда ли от това мозъкът? Без съмнение!

Страда и от хроничния синузит – непълноценното дишане причинява постоянна хипоксия, а в състояние на кислороден недостиг мозъкът започва да буксува. Появява се хронично главоболие, паметта отслабва, умората настъпва бързо.

Остеохондрозата или безобидните болки в гърба разцентроват целия ни скелет: променя се походката, обаждат се болки и в крайниците. Но най-сериозното са спазмите на кръвоносните съдове в областта на шията, което – без съмнение – е директно свързано с храненето и състоянието на мозъка.


 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Най-добрите продукти за възстановяване на черния дроб
2018-10-23 04:00
261 0
Няма конкретни продукти, чиято консумация би довела до регенериране на черния дроб. Въпреки това, храненето може все още да забави хода на негативните физиологични процеси, които…

Събуждате се с главоболие? Липсва ви този витамин
2018-10-22 04:00
537 0
Често, след събуждане човек получава главоболие. Според изследователите това се дължи на недостиг на витамин D. Липсата на този витамин се съпровожда и със загуба на коса и…

Ако бащата пуши, детето може да се роди с проблеми с възприятието и паметта
2018-10-21 04:00
449 0
Учени от университета на Флорида в Талахаси установиха, че въздействието на никотина върху организма на бащата може да повлияе върху когнитивните способности на децата и…

  Любопитно и полезно за орехите
2018-10-20 04:00
623 0
Сурови или печени, орехите са любимо лакомство и верен спътник в рецептите за редица кексове, торти и сладкиши. Дано не сте алергични. Освен много вкусни…

актуален брой на вестник Конкурент