Konkurent
ТДМ

Здраве

Пет несериозни болести, които ни състаряват 15 години по-рано

2018-05-12 06:00 1177 0

Пет несериозни болести, които ни състаряват 15 години по-рано

Висока захар, високо кръвно налягане, гастрит, синузит, болки в гърба. Свикнали сме да наричаме тези болести “несериозни”, защото от тях не се умира, рядко водят до остри състояния и изобщо с тях се свиква като с домашни любимци. Медиците бият тревога за това, че занемарените несериозни болести всъщност изчерпват енергията ни и състаряват всеки организъм с 10 до 15 години по-рано. На практика те крадат от младостта ни – нещо, за което сами сме си виновни!

Повече от 70% от хората на възраст над 30 години имат поне едно от тези страдания, от които не можеш да умреш, твърди медицинската статистика. Ние знаем кое е слабото ни място – свикнали сме да се справяме с прахчета и обезболяващи таблетки, които обаче само отлагат кардиналните решения. По този начин, носейки заболяването в себе си, ние пречим на собственото си тяло да се обновява!

Да вземем захарите в кръвта. Науката откри връзка между високите им стойности и опасността от Алцхаймер. Болестта, водеща до слабоумие, е обусловена от натрупване на белтъчни плаки, състоящи се от бета-амилоиди. Американски учени доказаха, че отлагането на тези плаки се стимулира от високите стойности на захари в кръвта. Натрупванията обикновено са в мозъка около кръвоносните съдове. Такова състояние стимулира възпалителни процеси в кръвоносните съдове, добавят още изследователите. Мозъчните неврони не могат да се хранят и функционират нормално и започват да умират. Ако при доказано високи захари или диагностициран диабет не се контролират захарните стойности, отслабването на паметта и другите мозъчни функции е неизбежно. Механизмът е идентичен с този при Алцхаймер.

Учени от Калифорнийския университет установиха, че при млади хора, свикнали да живеят с високо артериално налягане, стареенето на мозъка започва преждевременно, средно с 15 години преди обичайната възраст. Ако един човек страда от хипертония от 20-годишната си възраст, на 33 той ще има мозък на 40-годишен човек, а на 50 ще е 65-годищен – страшно! Освен това хипертонията “изсушава мозъка” обемът на сивото вещество при хората с потвърдена диагноза е с около 9% по-малък от обичайните стойности.

Имат ли отношение към мозъчната дейност невинни проблеми от рода на гастрит, синузит и болки в гърба? Оказва се – да! При хроничен гастрит не се усвояват най-полезните вещества, например витамин РР, селен, холин, всички разтворими в мазна среда витамини – А, D, Е, К. Това води до непълноценно хранене на кръвоносните мозъчни съдове, загуба на еластичността им, снижаване на имунитета. Страда ли от това мозъкът? Без съмнение!

Страда и от хроничния синузит – непълноценното дишане причинява постоянна хипоксия, а в състояние на кислороден недостиг мозъкът започва да буксува. Появява се хронично главоболие, паметта отслабва, умората настъпва бързо.

Остеохондрозата или безобидните болки в гърба разцентроват целия ни скелет: променя се походката, обаждат се болки и в крайниците. Но най-сериозното са спазмите на кръвоносните съдове в областта на шията, което – без съмнение – е директно свързано с храненето и състоянието на мозъка.


 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Когато прочетете това, ще се откажете да пиете кафе завинаги
2018-08-17 04:00
322 0
За много от нас чашата силно кафе сутрин е само действие, което има за цел да ни събуди. Учените обаче са открили, че ежедневната консумация на…

Тези 3 модни навика могат да ви костват здравето!
2018-08-16 04:00
397 0
Така популярните фрази "Красотата изисква жертви" или "Трай бабо за хубост" са все още актуални и са мото в живота на все повече жени. Има…

Защо първите дни на почивка в морето са особено опасни за здравето и как да се предпазим?
2018-08-15 04:00
614 0
Едно от най-приятните  неща в летния сезон е отпуската и почивката. Мнозина от нас избират да отидат на море и веднъж стигнали до избраната дестинация,…

10 начина да останете здрави, докато пътувате
2018-08-14 04:00
579 0
Често се случва докато пътуваме да се разболеем или да ни подгони параноя това да не се случи. Има няколко важни стъпки, които трябва да…

актуален брой на вестник Конкурент