Konkurent
ТДМ

Здраве

Пет несериозни болести, които ни състаряват 15 години по-рано

2018-05-12 06:00 1399 0

Пет несериозни болести, които ни състаряват 15 години по-рано

Висока захар, високо кръвно налягане, гастрит, синузит, болки в гърба. Свикнали сме да наричаме тези болести “несериозни”, защото от тях не се умира, рядко водят до остри състояния и изобщо с тях се свиква като с домашни любимци. Медиците бият тревога за това, че занемарените несериозни болести всъщност изчерпват енергията ни и състаряват всеки организъм с 10 до 15 години по-рано. На практика те крадат от младостта ни – нещо, за което сами сме си виновни!

Повече от 70% от хората на възраст над 30 години имат поне едно от тези страдания, от които не можеш да умреш, твърди медицинската статистика. Ние знаем кое е слабото ни място – свикнали сме да се справяме с прахчета и обезболяващи таблетки, които обаче само отлагат кардиналните решения. По този начин, носейки заболяването в себе си, ние пречим на собственото си тяло да се обновява!

Да вземем захарите в кръвта. Науката откри връзка между високите им стойности и опасността от Алцхаймер. Болестта, водеща до слабоумие, е обусловена от натрупване на белтъчни плаки, състоящи се от бета-амилоиди. Американски учени доказаха, че отлагането на тези плаки се стимулира от високите стойности на захари в кръвта. Натрупванията обикновено са в мозъка около кръвоносните съдове. Такова състояние стимулира възпалителни процеси в кръвоносните съдове, добавят още изследователите. Мозъчните неврони не могат да се хранят и функционират нормално и започват да умират. Ако при доказано високи захари или диагностициран диабет не се контролират захарните стойности, отслабването на паметта и другите мозъчни функции е неизбежно. Механизмът е идентичен с този при Алцхаймер.

Учени от Калифорнийския университет установиха, че при млади хора, свикнали да живеят с високо артериално налягане, стареенето на мозъка започва преждевременно, средно с 15 години преди обичайната възраст. Ако един човек страда от хипертония от 20-годишната си възраст, на 33 той ще има мозък на 40-годишен човек, а на 50 ще е 65-годищен – страшно! Освен това хипертонията “изсушава мозъка” обемът на сивото вещество при хората с потвърдена диагноза е с около 9% по-малък от обичайните стойности.

Имат ли отношение към мозъчната дейност невинни проблеми от рода на гастрит, синузит и болки в гърба? Оказва се – да! При хроничен гастрит не се усвояват най-полезните вещества, например витамин РР, селен, холин, всички разтворими в мазна среда витамини – А, D, Е, К. Това води до непълноценно хранене на кръвоносните мозъчни съдове, загуба на еластичността им, снижаване на имунитета. Страда ли от това мозъкът? Без съмнение!

Страда и от хроничния синузит – непълноценното дишане причинява постоянна хипоксия, а в състояние на кислороден недостиг мозъкът започва да буксува. Появява се хронично главоболие, паметта отслабва, умората настъпва бързо.

Остеохондрозата или безобидните болки в гърба разцентроват целия ни скелет: променя се походката, обаждат се болки и в крайниците. Но най-сериозното са спазмите на кръвоносните съдове в областта на шията, което – без съмнение – е директно свързано с храненето и състоянието на мозъка.


 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Лесни рецепти срещу махмурлука
2019-01-17 04:00
211 0
Посрещането на Нова година неизменно е съпътствано от веселие и вдигане на наздравици. Нерядко обаче обърнатите питиета идват в повече на празнуващите. А за българите…

Какво се случва с тялото, когато изпиете чаша кафе
2019-01-16 04:00
594 0
Има хора, които не могат да стартират деня без чаша кафе. То е идеалното средство за ободряване и събуждане рано сутрин, освен това стимулира метаболизма.…

8 симптома, показващи натрупването на токсини в организма и най-добрите методи за детоксикация
2019-01-15 04:00
886 0
Въпреки факта, че здравословната диета е станала част от нашия живот, токсините продължават да се натрупват в нашето тяло, увреждайки го.  Има много начини за…

Лесен начин за лекуване на белите дробове на закоравели пушачи
2019-01-14 04:00
723 0
Хората, които пушат много, могат да подобрят състоянието на дробовете си със спорт. Това установи група от експерти от London Imperial College, която е анализирала данни от няколко проучвания.…

актуален брой на вестник Конкурент