Спорт

С 29 гласа „за“ сенаторите във Видин дадоха зелена светлина за строежа на футболно бижу /СНИМКИ/

  30.04.2018 13:39             
С 29 гласа „за“ сенаторите във Видин дадоха зелена светлина за строежа на футболно бижу /СНИМКИ/

Единодушно 29-те общински съветници, присъствали на днешното заседание във Видин, подкрепиха проекта за изграждане на тренировъчен миникомплекс по футбол. Той беше внесен за разглеждане от кмета Огнян Ценков, по чиято покана пък за сесията пристигна изпълнителният директор на БФС Борислав Попов, придружен от председателя на областния съвет Иво Марков. С решение на общинския съвет местната управа трябваше да предостави градския колодрум за реализацията на проекта, финансиран чрез програмата „Forward“ на FIFA. Тя е дългосрочна, целева, за безвъзмездно предоставяне на средства на националните футболни федерации за построяването на съвременна тренировъчна база. БФС получава финансиране по тази програма на база дългогодишната успешна работа на своя президент Борислав Михайлов, който е първият българин избран за член на структура на световната централа. Той е представителят на Европа в комисията за развитие на футбола към FIFA, която е една от най-престижните.

Предназначението на колодрума във Видин ще бъде запазено, тъй като футболният миникомплекс ще се разположи във вътрешното му пространство, а предвидените 600 седалки – отстрани на съществуващото съоръжение /б.р. виж на снимките, с които разполага единствено „Конкурент“/. С реализацията на проекта БФС има за цел да осигури съвременни условия за провеждането на тренировъчен процес на активно занимаващите се с футбол деца, юноши и девойки от община Видин. Предвижда се обособяването на два терена с изкуствено покритие и размери подходящи за „Футбол 5” и минифутбол. При необходимост те ще могат да се слеят в едно игрище за „Футбол 7”. Ще има осветление, сграда със съблекални, лекарски кабинет и офис за екипа, който ще поддържа отговарящия на всички съвременни изисквания комлекс. Ако всичко върви по график, той ще е готов до есента. Ще се стопанисва от БФС. Същото съоръжение ще бъде изградено и в столичния квартал „Надежда“.

Първият по рода си комплекс в Северозапада ще е подходящ и ще се предоставя за провеждането на спортни прояви, организирани от градските и общински власти, както и за практикуването на масов футбол от обществеността.

„Благодаря на президента на БФС Борислав Михайлов за оказаната подкрепа, на изпълнителния директор Борислав Попов, който от самото начало лобира за Видин, на зам.-изпълнителният директор, отговарящ за първенствата и турнирите Антон Попов и президента на аматьорската футболна лига Румян Вълков, че застанаха зад мен. Благодарен съм също така на кмета на общината Огнян Ценков, че откликна на идеята и направи всичко, зависещо от него, тя да се реализира. Не на последно място благодаря за пълното единодушие на общинските съветници от различните политически сили. Днес те демонстрираха как трябва да се работи за благото на Видин. Градът ни ще има една страхотна придобивка“ заяви пред „Конкурент“ председателят на ОС на БФС Иво Марков.