Свят

Нещо се обърка! Удари ни свирепа магнитна буря

  21.04.2018 07:09             
Нещо се обърка! Удари ни свирепа магнитна буря

Слабата магнитна буря, започнала в петък сутринта, се усили до средна и стана най-силната от началото на годината, съобщават от Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето на Физическия университет "Лебедев", предават световните осведомителни агенции.

Бурята започна в 5:00 часа българско време. Според данните на лабораторията към 8:00 тя се е усилила до средна степен. Събитието е продължило над 8 часа. Досега подобна интензивност е била наблюдавана само веднъж през тази година. Магнитната буря тогава се разрази в нощта между 18 и 19 март и продължителността на максималната й фаза беше от порядъка на 2,5 часа. Сегашната слънчево явление е най-интензивното за първите четири месеца на годината.

То се оказа доста неочаквано за астрономите, тъй като възникна въпреки прогнозите. Бурята е възникнала не заради изригване на Слънцето, а заради промяна в скоростта на слънчевия вятър, обясняват учените.

Сега скоростта на окръжаващия Земята вятър е около 500 километра в секунда, която е почти два пъти по-висока, в сравнение с предишните дни /250-270 км/сек.

Blitz.bg