Събития

"Пръски от извора" веселят врачани

  20.04.2018 12:52             
\

„Радостна съм да Ви приветствам в красива Враца, която събира участниците в Осмия областен фолклорен фестивал „Пръски от извора“, за да даде среща на множество талантливи танцови изпълнители и музикални дарования“. С тези думи областният управител на област Враца Малина Николова откри 8-мото издание на традиционния събор на танцовото и музикално изкуство, който се провежда под нейния патронаж. Проявата събра повече от 300 изпълнители от цялата област Враца, както и гост – формации от областите Плевен и Монтана.

„Днес откриваме сцената за фолклорно творчество в станалия традиция фестивал и за нас е гордост, че той се превърна в символ на непреходното изкуство и съхранените традиции, на новаторството и майсторството да вдъхнеш живот на образи чрез звуци и танци.

Българският фолклор е изразител и пазител на богатата ни духовност и любов към изкуството. Именно чрез него ние, като българи, сме съхранили своята национална идентичност, като „пръски от извора“. Песните, танците, музиката и самобитността пленяват всеки, който се докосне до тях. Затова сме длъжни да ги пазим и предаваме на идните поколения.

Изключително съм радостна, че виждам тук толкова млади хора. Благодаря Ви, че пресъздавате народното ни творчество, за да се предава от поколение на поколение и да остава в сърцата Ви.

Благодаря на организаторите - Регионално управление на образованието, Младежки дом  - Враца и Център за подкрепа на личностното развитие „Център за работа с деца” - Враца, за богатата програма на фестивала, която обединява уменията на различни творчески поколения и желанието да представите българската народна култура, такива каквато е – древна и велика, отворена към бъдещето със своите обичаи и танци.

Желая на всички участници отлично представяне! Насладете се на невероятната атмосфера, която създава магията на българския фолклор. Обявявам Осми областен фолклорен фестивал „Пръски от извора“ за открит!“, поздрави участниците областният управител Малина Николова.

Целта на областния фолклорен фестивал „Пръски от извора” е да съхрани и популяризира българските фолклорни песни, танци, обичаи и традиции, както и да провокира интерес и любовта към народното творчество.