Свят

Има ли разлика между напиването с бира и с твърд алкохол

  19.04.2018 11:47             
Има ли разлика между напиването с бира и с твърд алкохол

Бирата ме приспива", "от уискито ставам зъл", "текилата прави партито"... Всеки опитен консуматор на алкохол е открил някакво такова правило за себе си, но има ли и универсални закономерности при пиенето? Изследвания от медицински журнали и издания показват приликите и разликите между препиването с по-леки и по-твърди напитки.

Преди всичко - алкохолът си е алкохол

Алкохолът като химично съединение (етилов алкохол или етанол) е еднакъв при всичките възможни разновидности на напитки. Независимо дали е светла, тъмна или жива бирата, червено или бяло виното, във водката, уискито и ракията - алкохолът, като такъв, е един и същ. Различното е концентрацията му и начина, по който е добит - чрез ферментация или чрез дестилация. Затова и на практика действа по еднакъв начин, а това, че различните напитки се възприемат различно от хората, зависи от количествата и условията по време на запоя.

Известно е, че дестилираният алкохол е с най-висок концентрат, следван от виното и чак накрая - бирата. Едно малко твърдо питие (50 мл) е равно на 150 мл вино и на 500 мл бира като алкохолно съдържание.

Това означава, че за да се напиеш с бира така, както би се напил с водка, трябва да погълнеш десет пъти повече. Това е известно за всички, но оттук идва една от основните разлики във възприятията: това, че с бирата става по-бавно, означава, че цялото изживявавне на напиването се забавя, което лесно може да доведе до умора и да наведе повече хора на мисълта, че от бира им се доспива. И обратното - два-три шота твърд алкохол, които иначе изглеждат мънички, бързо създават усещането за приповдигнатост, защото са всъщност ударни дози концентрат.

Чисто ли?

При консумацията на различни питиета обикновено не си даваме сметка за всички останали фактори - например примесите и разредителите. Прието е например джин да се разрежда с тоник, ром с кола, докато ракия и уиски се пият по-често чисти или с енергийни напитки. Бирата (извън Германия) се консумира най-често без какъвто и да е разредител, и затова ефектът от нея всеки път е сходен.

Ето още едно обяснение за различното настроение, което пиенето може да създаде - ефектът на възбуда или пък на тежест от питието, може да идва от газираната напитка и захарта в нея, повече отколкото от самия алкохол. Затова и хора, които пият с разредител и тези, които пият без, се напиват с различно темпо и с различни проявления.

Примесите в напитките са друг фактор. При различните производства в течността остават различни химични следи от процеса - ацетон, ацеталдехид, естер, разновидности на алкохолната молекула, които променят цвета и вкуса на напитките. Дори при дестилираните алкохоли и дори когато са с еднакъв процент на концентрат, вътре може да има различни примеси, които да взаимодействат с химията на индивидуалните организми различно.

Колкото повече, толкова повече

Анализатори твърдят, че в крайна сметка, настроението, което ще създаде какъвто и да е алкохол, се дължи повече на личностната нагласа и контекста на пиянството, отколкото на самото питие. И щом ефектът от различните напитки всъщност е еднакъв, значи вредите (или ползите) идват от количествата.

Известно е например, че алкохолът е калоричен, затова колкото повече се пие, толкова повече това се отразява на фигурата и тонуса.

При бирата това е характерният минус - големите количества, които са необходими за напиване, носят и повече "празни калории", откъдето се зараждат така наречените "бирени коремчета". А твърдият алкохол постига ефектът на опияняването с по-малко калории, защото за същия ефект е достатъчно десет пъти по-малко количество течност. За сравнение халбата бира от 500 мл. съдържа около 250 калории, докато в малката водка има около 120. Уравнението се променя обаче, ако водката се разрежда с газирана подсладена напитка.

Освен това в твърдото питие няма никакви въглехидрати или протеини, докато в половинлитровата бира има 17 гр въглехидрати и 3-4 гр протеин. Заедно с това обаче тя съдържа и много повече полезни вещества като витамини и минерали - витамин В, калций, магнезий, фосфор, селен. В концентратите няма полезни вещества.

Наздраве!

За полезността и вредата от алкохола се спори отдавна. Има проучвания, накланящи везните и в двете посоки. Например старо популярно изследване на "Харвард" твърди, че умереното пиене - една чаша на ден, поддържа сърцето здраво, и помага за баланса на организма. Неотдавна обаче ново изследване опроверга това твърдение, а друго свързва консумацията на алкохол със седемте най-разпространени видове рак.

Независимо от всичко алкохолът е съществена част от културата и социалния живот на повечето общества по света, така че вреден или не, значението му е голямо. На днешния празник специалистите припомнят да се пие с удоволствие и с мярка.

dnevnik.bg