Здраве

Митове за косата, в които много хора вярват

  19.04.2018 11:02             
Митове за косата, в които много хора вярват

Поддържането на косата не е лесна задача. Хем искаме да имаме красива и стилна прическа, хем да не увреждаме косата си. Знаем, че методите за оформяне на косата и продуктите за стилизиране на косъма увреждат здравето му, пише az-jenata.bg.

Честото миене, сушенето със сешоар, оформянето с преса или маша са се превърнали в страшилища за косата, нещо като необходимо зло, от което всяка жена се страхува. Наистина ли обаче те са толкова вредни за косъма? Специалисти коафьори развенчават митовете за косата пред Huffington post.

Мит: Естественото изсъхване на косата е по-полезно от сушенето със сешоар

Това е един от най-разпространените митове за косата. Много хора вярват в него, защото звучи достоверно. Всъщност, нови проучвания разкриват, че сушенето на въздух вреди на косата, защото косъмът е изложен на въздействието на водата, която нанася щети на протеините в него.

Мит: Пърхотът е характерен за сухия скалп

Истината е, че е тъкмо обратното. Пърхотът се причинява от дрожди, гъбични микроорганизми, които се подхранват от мазнините в скалпа, себума и естествените масла. И тъй като тези бактерии процъфтяват, подхранвайки се от мазния скалп, пърхотът се влошава.

Мит: Подстригването на косата на всеки 6 седмици ускорява растежа

Истината е, че растежът на косата зависи от генетичната предопределеност. Израстването на космите зависи от скалпа, не от краищата на косата. Тоест, честотата на подстригването няма нищо общо с растежа и не влияе на него. Всъщност, основната причина, поради която е добре косата да се подстригва по-често е предотвратяването на накъсването и цъфтежа на косъма.

Мит: Стресът причинява побеляване на косата

Това важи само в случаите на екстремен стрес, силно въздействащи ситуации, в които човек претърпява огромни приливи на хормони на стреса, които биха могли да повлияят изведнъж на пигментацията на косъма. В останалите случаи, в които се има предвид ежедневен стрес, побеляването не се влияе. Основният фактор за стареенето е генетиката.

Мит: Носенето на косата вързана може да я увреди

Ако носите косата си на опашка или на кок, това няма да я увреди. Но ако си правите плътни стегнати плитки, които стоят на косата ви в продължение на дни или седмици, това вече е сериозен проблем, тъй като накъсва и уврежда силно косъма.блиц