Събития

Президентът Радев идва в Монтана на частно посещение

  18.04.2018 14:40             
Президентът Радев идва в Монтана на частно посещение

Президентът Румен Радев пристига в петък сутринта в Монтана, за да гостува на семейството на Иво Богданов, българинът, който престоя 7 години в гръцки затвор невинен и бе освободен през юли миналата година след личната намеса на държавния глава.

Иво Богданов бе оправдан от гръцкия върховен съд на 19 юли, около месец след посещението на Румен Раден в Атина.

Президентът  научил за положението на Иво по време на среща с българската диаспора в нашето посолство в гръцката столица. По-късно той разговарял лично  с гръцкия си колега Пpoкoпиc Пaвлoпyлoc и получил уверение за бърза реакция от гръцка страна.

Богданов бе задържан през 2010 година по обвинение в убийството на поляка  Ричард Ханускиевич. През цялото време по време на съдебния процес и на престоя си в затвора, той твърдял, че е невинен.

И това се доказало през декември 2016, 6 години и 6 месеца след затварянето на Иво зад решетките. Властите в Атина получили информация, че смятаният за мъртъв от години поляк, е издъхнал преди дни в болницата на гръцкия град Триполи от естествена смърт.
Въпреки неоспоримото доказателство за невинността на Иво, той не бил пуснат от затвора. След намесата на журналисти и на президента Радев, върховният съд в Атина свика заседание и оневини българина.

Иво се прибра на 31 юли миналата година.

Държавният глава Румен Раден и мъжът от Монтана  ще се срещнат за първи път на живо в петък, когато президентът ще гостува на семейството.