Събития

Гавра! Работодател плати с жълти стотинки на сервитьорка СНИМКИ

  18.04.2018 13:41             
Гавра! Работодател плати с жълти стотинки на сервитьорка СНИМКИ

Популярен ресторантьор плати с жълти стотинки обезщетението, което дължи на наети от него работници. Примерът е от Враца и вече е достояние на хиляди, благодарение на публикацията на Теодора Бечева в социалните мрежи. Тя получила в кофи от сирене 29 430 монети от по 2 стотинки и още 21 140 монети по стотинка - парите са, за да покрият предизвестието при напускане и платения годишен отпуск, който заслужавала по Кодекс на труда.

Дамата твърди, че дълго се е колебаела дали да разкаже историята си. След като се убедила, че инспекцията по труда няма да вземе мерки, за да принуди нейния доскорошен работодател Георги Крумов да се разплати с нея, се решила да опише гаврата, чиято жертва е. Публикуваме бруталната й история с несъществена редакторска намеса:

„ Дълго се чудех дали да споделя... Но на края реших,че е крайно време някой да разкаже поне за част от подигравките, които този мил човечец поднася ежедневно на персонала си.

След два месеца обещания,уговорки и отлагане господин Георги  Крумов реши да ми изплати част от полагащото ми се по закон обезщетение (на което срока е изтекъл) с монетки от по 1 и 2 стотинки.
И разбира се, аз като добър човек, трябва да му вляза в положението, защото неговата компания и фирмите му не работели добре, нямали оборот и той, видиш ли, бил разбил касичките на децата си, за да може да ми плати. На всичкото отгоре трябваше да слушам как децата му крещят от колата: "Върнете си ни парите".
Ако това не е подигравка, не знам какво е?! Останалата сума от полагащото ми се не можел да я плати сега, защото имал останали само по 5 стотинки и нямало къде да ги развали. Така е плати и на колегата ми Иван Петров“, написа във фейсбук Теодора.

Разказът й става още по-унищожителен:

„Аз работех като управител в ресторант „Дом на техниката“. Водех се сервитьор, но е повече от ясно защо, за да ми плаща по-малко. Също така ми дължи и други пари, освен тези от обезщетението, но те не са доказуеми.

Работили сме по 12, 15, 18 ч. От работа в ресторанта ни е взимал за врачанския панаир, за похода /От Козлодуй до Околчица – б.р./, за сватбата край пещерата Леденика. Прибирали сме се в 3-4 часа през нощта и на другия ден отново в ресторанта и пак отново, защото "не можеш да откажеш !" Изразът е доста грубичък, ако откажеш. Просто си длъжен...

След 2.5 г. работа по този начин се скарах с него на 21 януари.

Стигна дотам с простотията си, че гледайки ме, да ми каже къде ставам.... И аз избухнах, което е повече от нормално. Целият персонал си тръгнахме на 9 февруари и той затвори ресторанта.

Освободи ни на 20 февруари. Аз бях болнични, преди това от 15 януари, но ходех на работа с абокат, защото нямаше кой.

Бяхме 4 човека -  две сервиращи и две готвачки. А на обяд се пълнеше и с 1 отпред няма как“, продължава разказа си Теодора Бечева.

„Пуснах жалба и в инспекцията по труда за сумите още на 26 март, но до този мил момент няма започната проверка. И добре,че аз давах заплати на колегите.

Едната готвачка има да взима само отпуск, другата беше без договор.Но нямах пари, за да им ги дам

А колегата е ощетен с парите за дните от 9 до 20 февруари /не е работил,но не е имало и къде да влезе/, не че претендира“, допълва още Бечева.

Работодателят й Георги Крумов беше лаконичен в коментара си, когато го потърси репортер на „Конкурент“. „Познават ме и мен, и нея. Нека хората преценят. Ценя я много като работник и бих я препоръчал на всеки работодател в града и региона. Останалите й пари ще бъдат изплатени, но по номинал от по 5 стотинки“, коментира кратко Крумов.

Цялата история четете утре само във в. "Конкурент" - всекидневникът на Северозапада!