Свят

10 неща, които не знаехте за татуировките

  18.04.2018 12:10             
10 неща, които не знаехте за татуировките

Преди петдесетина години татуировките са били свързвани предимно с престъпници, моряци, рокери и масово са били порицавани от обществото. Е, сега живеем в доста по толерантни времена и вероятно всяко второ момиче, което виждате на улицата има татуировка, била тя произведение на изкуството или пеперуда с „мъдър“ надпис над кръста. Истината е, че  татуировките датират от древни времена и са оцелeли чак до днес.

1. Първите татуировки са далеч по древни отколкото си мислите…
Според учени татуировките датират от поне 3000 години преди новата ера. Сведенията за това са получени след откритието на замръзналото тяло на човек от този период, а този човек е притежавал татуировка с формата на кръст точно на коляното. Естествено, това не са единствените факти. Постоянно се правят археологически разкопки из целия свят, а дори по древни инструменти за татуиране са намерени на територията на днешните Португалия, Франция и Норвегия.
най-старата татуировка

2. Защо се наричат татуировки?
За първи път думата татуировка е използвана едва през 18-ти век. Сър Джоузеф Бланкс е бил британски учен и именно из неговите записки за първи път намираме думата. Значението е просто и произлиза от полинезийската дума ‘та’, която описва звука от татуирането. Преди това европейците са ги наричали просто „белези“ или „петна“. 
Джоузеф Бланкс

3. От Гърция и Рим с „любов“
В древна Гърция също татуировките са били добре познати, но далеч не били за красота. Използвали са ги за маркиране на роби и престъпници, поради честите им бягства, а така дори измъкнали се от плен били лесно разпознаваеми. Римляните копирали тази техника от гърците и редовно татуирали челата на робите си. Впрочем от там идва и думата за бежанец „fugitive“ на челата на робите се е изписвало „fug“.
Гърция и Рим
4.Намесата на Папата
През 787, Папа Адриан забранил всякакви татуировки, дори тези на гладиаторите и робите. Заради това решение на Папа Адриан следващите татуировки в Западна Европа се появили чак през 18-19 век.

Гладиатори
5. Няма как да пропуснем и Египет
Множество дизайни, който определено са били татуировки, присъстват в рисунки и статуи намиращи се в древен Египет. На въпросните рисунки се виждали татуирани мъже и жени, но единствените намерени ‘нарисувани’ мумии са жени. Смята се, че татуировките били символи за девственост, плодовитост или били рисувани за възстановяване от болест.
мумия
6. Татуировки, но само за кралете…
Както споменахме, Европа е забравила за татуировките почти 10 века и когато отново се появили били нещо изключително рядко. През средата на 18-ти век, татуировките били толкова скъпи за направа, че само много богати и властни членове на обществото можели да си ги позволят, съответно били символ на власт. Средата на 20-ти век била белязана с ‘ренесанса’ на татуировките. Вече били достъпни за всички и вече далеч не били смятани за нещо хубаво, даже напротив.
Стара татуировка

7. Символите на Якудза
Повечето членове на криминални организации по света имат татуировки показващи тяхната принадлежност, но ‘момчетата’ от Якудза пренасят нещата на друго ниво. Всеки новодошъл в организацията бива ‘брандиран’ ритуално  по изключително болезнен и традиционен начин. Обикновено членовете са татуирани почти навсякъде с малки изключения, единственото условие е татуировките да не се виждат, когато гангстера е облечен в костюм.

Якудза
8. И Томас Едисон има пръст в цялата работа…
Всъщност художник от Ню Йорк е измислил модерните машини за татуировки, но за база е използвал гравираща машина изобратена от Томас Едисон. Споменахме ли, че годината е била 1891?
Томас Едисон

9. И щом говорим за известни личности…
Майката на Сър  Уинстън Чърчил, а именно Лейди Рандолф Чърчил е имала татуировка на змия около китката, а за формални церемонии тя я прикривала с диамантена гривна. Хитро, нали? Само да вметнем, министър-председателят също е имал татуировка – котва на предмишницата.
lady-churchill
10. И като за финал…
Не искаме да Ви плашим, но ако все пак сте решили да си правите татуировка, трябва да знаете, че ще бъдете пробождани от 50 до 3000 пъти в минута! Но ако татуировката има някаква специална символика за вас, то тогава болката ще  си е заслужавала.
татуировките

mensbible