Събития

„Европа директно“ гостува на Белоградчик

  18.04.2018 11:57             
„Европа директно“ гостува на Белоградчик

В община Белоградчик гостува екип на „Европа директно”. Представени бяха различните институции, служби и видовете финансиране от ЕС, както и възможностите за получаване на отговор на индивидуални въпроси.

Диляна Павлова от екипа „Европа директно” акцентира на службите на ЕС за информация и съдействие. Сред тях са Вашата Европа /индивидуални съвети относно правата в ЕС/, EURES /европейски портал за трудова заетост/, Евродеск /информация за възможностите на младите хора/, Europass /възможности за учене и работа в Европа/ и други за подкрепа на бизнеса. 22 служби функционират в момента в страните от съюза. Те разполагат с екипи, които могат да отговорят на всякакви въпроси на български език. Това беше потвърдено и от Лазаринка Андреева - ръководител на информациония център „Европа директно“ във Видин.

Зам.-кметът на община Белоградчик Росен Младенов и Николай Светланов от отдела за подготовка на проекти споделиха за работата на местната управа по трансгранични програми, изпълнявани в момента. Отделено бе внимание и на финансови инструменти, управлявани от България, като програмата „Европа за гражданите”, „Творческа Европа”, платформата „Достъп до финансиране” и др. Всеки гражданин може да получи отговор на интересуващите го въпроси от офисите на „Европа директно” или като се обърне към съответните служби за информация към ЕС.