Крими

/ОБНОВЕНА/ Спипаха бракониер с над 80 кг риба

  18.04.2018 11:26             
/ОБНОВЕНА/ Спипаха бракониер с над 80 кг риба

За пореден път полицаи и служители на рибната агенция в Монтана са спипали бракониер, вадил риба от язовир „Огоста”. 45 – годишният Асен Е. е стар познайник на полицаите. Той е част от групата на Наско и Видрата, двамата най-опасни бракониери, хващани десетки пъти с огромни количества риба. Асен е брат на Наско, казаха запознати с незаконния им бизнес.

В понеделник малко преди 10 часа в областната дирекция на МВР в Монтана е получен сигнал от инспектори на ИАРА за незаконен улов на риба от водите на язовир „Огоста” в района на село Боровци, при устието на река Гувнуша.

Служители на инспекцията се опитали да проверят автомобила на Асен, но той успял да им се изплъзне. Дори имал време да разтовари чувалите с рибата в горичка, близо до село Благово, на около 700 метра от главния път между Монтана и Берковица. Там полицаите са открили  4 чувала със  сребриста каракуда ,платика , бяла риба , шаран и четири сома, с общо тегло 80,5 килограма. При обиск  в колата на Асен -  "Субару Импреза", паркирана пред дома му,  са намерени и иззети надуваема рибарска лодка, гребла и помпа за нея, както и 4 хрилни мрежи. Претърсена е и къщата му, откъдето са иззети допълнителни доказателства за незаконната дейност.

Преди време окръжният прокурор Нина Борисова съобщи, че има няколко разследвания срещу групата на Наско, Видрата и Асен. Нито едно от тях не е завършило, а най-големият проблем е намирането на експерти, които да докажат, че откритата риба е извадена точно от водите на язовир „Огоста”. Междувременно риболовци, организирани в сдружение „Рибар” започнаха протести срещу бавното правораздаване и срещу липсата на наказания за бракониерите, които съсипват водоемите в района. Само преди дни либителите въдичари със собствени средства зарибиха язовира над Монтана и пуснаха във водите му тон и половина малки рибки.