Свят

9 любопитни родителски практики по света

  17.04.2018 10:21             
9 любопитни родителски практики по света

Родителите по цял свят имат собствени начини за отглеждане на децата, но със сигурност имат едно общо: искат най-доброто за децата си.

Колкото и странни и дори шокиращи да ни се сторят някои от тези методи, можем да не се съмняваме в едно – че те са съчетани с дълбока родителска обич.

1. В Мавритания родителите плюят децата си за здраве

Хората от народа Уолоф в Мавритания, вярват, че слюнката съхранява думите, тъй че плюят върху новородените, за да може благословиите им да останат с детето. След като изрекат благословиите, майките обикновено плюят по лицето на бебето, а бащите по ушите, и разпростират слюнката по цялата му глава, за да са сигурни, че ще живее благословен живот.

2. В Норвегия оставят децата да спят навън при температури под нулата

Обичайно за родителите в скандинавските страни е да оставят най-малките деца в количките навън пред заведенията, дори в студените зимни дни, докато те пият кафе или се хранят. Смята се, че леденият въздух калява малчуганите и ги прави по-здрави.

3. Майките в Кения никога не поглеждат бебетата в очите

Въпреки че жените от народа Кисии в Кения са силно ангажирани с децата си, те отклоняват поглед от бебето, веднага щом то започне да се вълнува. Това е техният начина да научат детето да не иска постоянно внимание.

4. Виетнамските родители учат децата да пишкат по команда

Всеки път, когато детето покаже, че му се пишка, майката издава един отличителен свистящ звук. Към деветмесечна възраст бебетата се научават да свързват този звук с уринирането и лесно се научават да ползват тоалетната.

5. Маите къпят децата си в ледено студена вода

Маите, наследниците на древната цивилизация в Централна Америка, се грижат за здравето на бебетата, като ги топват в студена вода точно преди лягане. Те го правят, за да ги предпазят от страшните горещини и да ги калят.

6. Във Финландия бебетата спят в картонени кутии

По традиция майките във Финландия получават от държавата кутия с основни принадлежности, необходими за гледане на бебето. Тази кутия не само съдържа необходимите дрешки и тоалетни принадлежности, но е снабдена с лек матрак, който се превръща в първото креватче за бебето.

7. Японските деца хапват от всичко, без да дебелеят

В Япония родителите, както и училищните столове обръщат голямо внимание на всекидневното меню на децата. Резултатът е предмно растителна диета с малки порции от разнообразни питателни храни. И най-важното: от малки се учат да стават от масата, преди да се заситят напълно.

8. В Дания децата закачат биберони по дърветата

Когато детето навърши три годинки, с нужната помощ от родителите то трябва да закачи стария биберон залъгалка на специално дърво, за да се сбогува символично с бебешката възраст.

9. В Армения (както и у нас) бебетата „избират“ бъдещата си професия

Като част от ритуала, при прохождането или при появата на първото зъбче родителите подреждат най-различни предмети и играчки пред бебето. Първото, което привлече вниманието му трябва да предскаже бъдещата му кариера. Ако посегне към книжката – ще стане учен, паричката – банкер, и т.н.   

Източник: Bright Side