Свят

13-годишен намери нечувано съкровище в нива

  17.04.2018 10:19             
13-годишен намери нечувано съкровище в нива

Детето намери голямо количество сребърни монети и съдове от 10-и век, свързани с викинг, имал общо с Bluetooth Рюген, Германия 16 Апр. 2018, 21:45 5629 прочита 4 коментара 1 от 2 13-годишно момче откри съкровище в нива на германския остров Рюген. Според специалисти става дума за голямо количество сребърни монети и съдове от 10-и век, изсечени от първия християнски североневропейски крал Харалд Синия зъб.

Викингът е известен в цял свят и до днес заради името, което носи дигиталната услуга Bluetooth, която е кръстена на него. Знакът за свързване чрез блутут на мобилните телефони пък представляват инициалите на името му, изписани с руни. Съкровището е открито в нива от около 400 квадратни метра в местността Шапроде. В него освен монети и съдове има и гривни, перли, диадеми, чук на бога Тор, пръстени. Открил го е ученикът Лука Малашниченко още през януари. Той обикалял с метален детектор из острова заедно с хоби-археолога Рене Шьон.

Момчето се интересувало от викинги и изучавало всичко за тях. Първоначално помислило, че детекторът му е засякъл фолио от нечия закуска, но при по-внимателно вглеждане, установил, че в пръстта се подават монети. Приятелят му археолог се обадил в местния музей и съкровището било извадено внимателно. „Това е най-голямото откритие на сребърни монети за периода, когато Харалд Синия Зъб е бил на власт, и това го прави особено значимо“, коментират експерти.

Викингът Харалд Синия Зъб се смята за създател на датското кралство, който въвежда християнството и обединява отделните племена, уточнява в. Монитор. БЛИЦ