България

Млад шофьор блъснал автобуса с ученичките

  17.04.2018 08:24             
Млад шофьор блъснал автобуса с ученичките

Млад и неопитен 20-годишен шофьор с лек автомобил е причинил катастрофата в неделя вечерта, при която автобус с ученички се преобърна на главния път София – Варна, край град Лясковец. Момичетата са на възраст 14 - 16 години, футболистки от 7 "А" клас на СОУ „Сава Доброплодни” в Шумен, и се връщали от София, където участвали в юношески турнир.

Малко след 20,00 часа в почивния ден, в района на товарния портал на военния завод „Аркус” автомобил „Мазда”, движещ се с висока скорост, засича микробуса и го удря странично, като го преобръща в канавката вдясно. Според едната от версиите, ударът е настъпил след като автомобилът спукал гума, станал неуправляем и свил рязко вдясно, като блъснал и изтикал от пътя автобуса. Говорителят на Областната дирекция на МВР във Велико Търново Марияна Христова обаче категорично опроверга тази версия. „Шофьорът на лекия автомобил „Мазда”, се е движел в обратната посока, към София. Той предприема изпреварване, но не успява навреме да се прибере обратно в своето платно, засича и се удря странично в калника на идващия насреща му автобус, като го преобръща встрани от пътя”, обясни г-жа Христова.

В автобуса пътували 11 спортистки и треньорката им. Всички те веднага са откарани с линейки в болницата в Горна Оряховица, където са прегледани основно. Повечето от момичетата били силно уплашени, но се разминали само с леки и повърхностни рани и охлузвания. След прегледа и обработката на раните, те са били освободени за домашно лечение. Тежко пострадали, ранени и жертви, за щастие няма. Около час и половина след инцидента, с друг микробус, преживелите тежкия шок и ужас спортистки са откарани до родния Шумен. Според закона превозът на деца и в тъмната част на денонощието е забранен и затова на фирмата превозвач е съставен административен акт за допуснатото нарушение, съобщи транспортният зам. министърът на транспорта Ангел Попов. Още същата вечер на двамата шофьори – на автомобила и на автобуса, са направени тестове за алкохол, които се оказали отрицателни. Взети са им допълнително и кръвни проби за лабораторена анализ. Виновникът за катастрофата е млад мъж на 20 години от Горна Оряховица. Колегата му е на 44 години от село Тимарево. По случая е образувано досъдебно производство. Причините за пътния инцидент се изясняват, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Велико Търново. Предстои да се провери и дали в обърнатия автобус е имало поставени предпазни колани и ако такива е имало дали са били използвани от пътуващите.

Случилото се края Лясковец е четвъртият сериозен пътен инцидент у нас за три дни. В петък на автомагистрала „Тракия” кола удари автобус, който се преобърна. Загинаха 6 човека, а 26 бяха ранени. В събота, отново на АМ „Тракия”, микробус се преобърна, загинаха двама, а петима са в болница със сериозни травми. Същия ден на главния път Русе – Свиленград, край полскотръмбешкото село Раданово, при верижна катастрофа, причинена от трактор и с участието на три леки автомобила, един мъж загина, а други двама лежат в болница потрошени. Причината в повечето от инцидентите са рискови маневри и загуба на внимание и контрол от страна водачите на автомобилите.

Автор Иван Първанов