Събития

Общини финансират проекти на граждани

  16.04.2018 14:35             
Общини финансират проекти на граждани

Програма за публично-частно партньорство стартира в две монтански общини. Местните управи във Вършец и Берковица ще си сътрудничат с хората за облагородяване и озеленяване на територията.

„За първи път общината ще работи с гражданите за облагородяване на пространствата. Заделили сме в бюджета 5 000 лева за тази инициатива”, каза кметът на Вършец инж. Иван Лазаров.

Хората могат да кандидатстват с малки проекти за поддръжка и ремонт на тротоари и подмяна на плочките, поставяне на бордюри, подравняване. Могат да засаждат дървета и храсти, да обособят вътрешноблокови и вътрешноквартални градини, както и да монтират пейки, да направят и оборудват места за отдих. Изискването е, обектът да е публична общинска собственост. Гражданите трябва да участват с труда си или да съфинансират 25 на сто от стойността на проекта. Максималният размер на сумата, която ще получат от общината, е 1 000 лева. Желаещите да участват подават заявление в общината. Специална комисия ще прецени, дали обектът е допустим за финансиране. Проектите трябва да бъдат завършени за 30 дни, а програмата приключва в края на октомври.

До края на май управата в Берковица приема исканията за материали на хората, които имат желание да облагородят прилежащите територии около жилищните си сгради. Заделените в бюджета пари за идеите на инициативните граждани са 20 000 лв. Документите ще бъдат разгледани, одобрени и класирани от комисия.

Хората ще могат да ремонтират тротоари и междублокови пространства, а управата ще осигури нужните плочки, бордюри, цимент или растителност. Собствениците или домоуправителите подават заявление, в което е описано какво и колко е необходимо за даден обект.