Свят

6 начина да предпазите здравето си на работното място

  16.04.2018 10:22             
6 начина да предпазите здравето си на работното място

Според лекарите неправилната стойка на компютъра е причина за 75% от бързата умора и болката в мускулите и ставите, а останалите 25% се дължат на липсата на равновесие между работа и почивка. Ето какво препоръчват специалистите, за да избегнете здравословните проблеми.

Болки в краката

Не седете с кръстосани крака. Това влошава кръвообращението, притиска вените и причинява дискомфорт под формата на скованост и синдром на неспокойните крака.

Първото нещо, което трябва да направите, е да нагласите стола. Краката ви не трябва да висят и ръбът на седалката не трябва да ви притиска под коленете. Поставете краката си на пода или на специална стойка, така че да са сгънати под ъгъл малко над 90°.

Болка в гърба

  • Дълбочината на стола трябва да съответства на дължината на бедрата. Ако седнете на прекалено голям стол, поставете възглавница зад кръста си на гърба на облегалката. В противен случай ще се плъзнете надолу, което води до напрежение и болка в гърба.
  • Столът трябва да има удобна облегалка с естествена крива, така че гърбът да не застава във формата на въпросителна.
  • Не бързайте да променяте позицията си, ако се чувствате неудобно. Нека мускулите ви да свикнат с правилната поза. След време позицията ще стане удобна, но това няма да се случи веднага.

Уморени ръце

Когато работите на компютъра, ръцете ви са в постоянно напрежение. Натоварването и грешната позиция могат да причинят тъпа и натрапчива болка, както и изтръпване на ръцете сутрин.

Позицията на рамената и предмишниците ще е правилна, ако клавиатурата и мишката са на нивото на лакътя. Китките трябва да са прави, а не обърнати настрани. Самите ви ръце трябва да са наклонени в лактите под ъгъл от 90° и да лежат свободно на масата.

Болки във врата

За да избегнете болките в главата и врата, е важно да поставите правилно монитора. Ако е твърде ниско, това ви кара да се навеждате назад или да се плъзгате надолу. Това увеличава натоварването на гръбначните дискове и може да доведе до изкривявания и болки.

Седнете на стола, затворете очи и се отпуснете. Когато ги отваряте, точката, в която трябва да се намира центърът на екрана, ще бъде точно пред вас. Ако е необходимо, използвайте стойка под монитора, така че да е на нивото на очите ви. Екранът трябва да е точно пред вас, а не встрани, така че натоварването на врата и очите ви да е минимално.

Възпалени и уморени очи

Когато работите твърде дълго на компютър, може да получите така нареченият „синдром на компютърното зрение”: замъглено зрение, сухота, зачервяване. А оттам - главоболие и раздразнение.

  •     Оптималната позиция на центъра на монитора е на нивото на очите, на разстояние около 50 см от лицето ви.
  •     Премахнете отблясъците от екрана. Ако компютърът ви стои до прозорец, преместете го или дръпнете щорите. Регулирайте яркостта, контраста и размера на шрифта.
  •     Добре е да се носят специални очила, които филтрират част от спектъра. По този начин очите ви ще бъдат по-малко уморени и ще предпазите зрението си.
  •     Не забравяйте за очните упражнения. Можете да погледнете през прозореца или да “сканирате” стаята с очи на всеки час в продължение на поне 20 секунди.

Бърза умора

 Ако човек води заседнал начин на живот и яде повече мазни и сладки храни, натрупва повече холестерол, който се събира по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Вените и клапите по-трудно се справят с функциите си. Рискът от сърдечни заболявания нараства.

Появяват се неприятни усещания: болки, умора и подуване на краката, високо кръвно налягане. Симптомите обикновено се появяват късно вечерта.

Отделяйте поне малко време за упражнения всеки ден. Дори обикновена гимнастика, която ще отнеме не повече от 15 минути. Опитайте се да ходите повече пеша, вместо да шофирите или да се движите с градския транспорт. И най-важното е да се храните здравословно.

Източник: Bright Side