Свят

"Ню Йорк таймс": Балканите са бойно поле на фона на една нова Студена война

  16.04.2018 09:32             
\

Анализатори предупреждават, че Балканите са се превърнали в бойно поле на фона на една нова студена война. Русия, твърдят те, разширява влиянието си и увеличава етническите напрежения в страни, които се надяват да се присъединят към ЕС, се казва в статия на в. "Ню Йорк Таймс", цитирана от гръцкото издание "Катимерини" и БТА.

Според изследователя от института по международни отношения в Прага Марк Галеоти, след съгласувания отговор на Запада на отравянето на бившия руски шпионин във Великобритания, "Балканите придобиват по-голяма стойност".

На Балканите конфронтацията с Русия може да посее нова нестабилност на фона на жестоката война от 1992-1995 г., довела до разпадането на бивша Югославия. В Сараево много от източниците на войната са премахнати. Но Босна и Херцеговина все още представлява едно крехко образувание, подложено на изпитание, нещо, от което Русия се опитва да се възползва.

Бидейки резервиран спрямо руската намеса, ЕС настоя за фундаментални структурни реформи в Сърбия, Черна гора, Република Македония, Албания и Косово, за да може тези страни да получат членство. Но, след като Великобритания тръгна да се оттегля, а Русия се възползва от пропукванията в района, ЕС разработи подробен план за Балканите.

Русия даде да се разбере, че смята за недопустимо ново разширяване на НАТО към Западаните Балкани. Според Марк Галеоти Русия се опитва да се настани в района, политически и икономически, а после да пренесе своето влияние, след като тези страни получат членство в ЕС, смята анализаторът. 

24часа