Konkurent
ТДМ

Събития

Само работодателите в Северозапада не вдигат заплати

2018-04-16 07:00 6161 0

Само работодателите в Северозапада не вдигат заплати
Само работодателите в Северозапада не вдигат заплати

Средната заплата в област Монтана расте с изключително бавни темпове. В края на 2017 година тя е била 806 лева, при средна за страната 1 400 лева. Това нарежда региона сред най-бедните в целия Европейски съюз. По-зле е само Видин, където средното месечно възнаграждение е под 700 лева. Данните са на социалното министерство и бяха оповестени по време на заседание на областната комисия по социална политика. На него присъства зам.министърът д-р Султанка Петрова.

Анализите на експертите показват, че работодателите в регион Монтана, както и в целия Северозапад, не повишават заплатите на наетите години наред. От началото на 2007 г. до края на 2016 година  средната заплата в страната  е нараснала със 120%, а в регион Монтана с едва 0.6%. Експертите на социалното министерство в момента изследват негативната тенденция за бавното нарастване на трудовите възнаграждения.

На срещата бе дискутирана разработваната Регионална стратегия за демографска политика. Зам. министър Петрова се ангажира да вземе предвид направените в Монтана предложения, свързани със социалния диалог и постигане на баланс между интересите на работодателите и  нарастването на минималната заплата. Според бюджетната прогноза през 2019 г. минималната заплата в България  трябва да стане 600 лв.

„Особено горди сме, че законът за социалните предприятия вече е внесен в МС. Приемането му ще е нова възможност за включване в активна трудова дейност на хората с увреждания,” каза зам. министър Петрова.

В област Монтана има само една структура, която работи като социално предприятие –  в Долни Цибър. Там от няколко години с подкрепата на общината и народни представители хората отглеждат зеленчуци, с които изхранват цялото село, дори и бедните семейства в съседните населени места.

С приемането на новия закон общините ще могат да предоставят на социалните предприятия земя, сгради или други производствени фондове.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Влади Въргала играе на монтанска сцена
2018-12-12 21:30
10 0
Хитовият актьор Владислав Карамфилов – Влади Въргала стъпва на монтанска сцена с авторския си спектакъл „Червената и черната”. Постановката на е хасковския театър. Една от…

Козлодуй посреща новата година със специални гости. Вижте кой пее за ЧНГ
2018-12-12 20:00
121 0
За първи път Община Козлодуй ще има специални гости за посрещането на новата година, похвалиха се в аванс от местната управа. И поканиха всички на централния…

Калин Каменов бе гост на празник на пенсионерските клубове във Враца
2018-12-12 19:00
119 0
Ръководствата на клубовете на пенсионера в община Враца организираха тематичен коледен празник.  На събитието присъства и кметът Калин Каменов. „Искам да ви пожелая да сте…

В Мездра откриха интересна изложба
2018-12-12 18:00
88 0
С откриването на изложбата „Миналото и настоящето на Мездра” на 11 декември, Община Мездра постави начало на редица инициативи по повод 120- годишнината от обявяването…

актуален брой на вестник Конкурент