Konkurent
ТДМ

Събития

Само работодателите в Северозапада не вдигат заплати

2018-04-16 07:00 5881 0

Само работодателите в Северозапада не вдигат заплати
Само работодателите в Северозапада не вдигат заплати

Средната заплата в област Монтана расте с изключително бавни темпове. В края на 2017 година тя е била 806 лева, при средна за страната 1 400 лева. Това нарежда региона сред най-бедните в целия Европейски съюз. По-зле е само Видин, където средното месечно възнаграждение е под 700 лева. Данните са на социалното министерство и бяха оповестени по време на заседание на областната комисия по социална политика. На него присъства зам.министърът д-р Султанка Петрова.

Анализите на експертите показват, че работодателите в регион Монтана, както и в целия Северозапад, не повишават заплатите на наетите години наред. От началото на 2007 г. до края на 2016 година  средната заплата в страната  е нараснала със 120%, а в регион Монтана с едва 0.6%. Експертите на социалното министерство в момента изследват негативната тенденция за бавното нарастване на трудовите възнаграждения.

На срещата бе дискутирана разработваната Регионална стратегия за демографска политика. Зам. министър Петрова се ангажира да вземе предвид направените в Монтана предложения, свързани със социалния диалог и постигане на баланс между интересите на работодателите и  нарастването на минималната заплата. Според бюджетната прогноза през 2019 г. минималната заплата в България  трябва да стане 600 лв.

„Особено горди сме, че законът за социалните предприятия вече е внесен в МС. Приемането му ще е нова възможност за включване в активна трудова дейност на хората с увреждания,” каза зам. министър Петрова.

В област Монтана има само една структура, която работи като социално предприятие –  в Долни Цибър. Там от няколко години с подкрепата на общината и народни представители хората отглеждат зеленчуци, с които изхранват цялото село, дори и бедните семейства в съседните населени места.

С приемането на новия закон общините ще могат да предоставят на социалните предприятия земя, сгради или други производствени фондове.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Преглеждат безплатно за остеопороза
2018-07-22 17:00
71 0
Община Берковица съвместно с Фондация АДРА България организират безплатно измерване на костна плътност за жителите на Община Берковица (измерва се на пета на долен крайник).…

Обновяват парка „Слончето“ в Бяла Слатина
2018-07-22 16:00
85 0
Община Бяла Слатина стартира нов проект след спечелен конкурс „Обичам природата – и аз участвам“ , в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда“ за…

Музеят в Монтана показва „Човешкото лице на културното наследство“
2018-07-22 15:00
95 0
Регионалният исторически музей в Монтана е включен като партньор в информационната кампания „Човешкото лице на културното наследство“. Тя е организирана от Представителството на Европейската комисия…

Затварят границата със Сърбия довечера в 23 часа заради...
2018-07-22 14:00
740 0
Фолклорни групи ще се изявят в последния ден на международния фестивал между белоградчишкото село Салаш и сръбското Ново корито - "Кадъ боаз". Границата днес беше…

актуален брой на вестник Конкурент