Konkurent
ТДМ

Събития

Само работодателите в Северозапада не вдигат заплати

2018-04-16 07:00 6003 0

Само работодателите в Северозапада не вдигат заплати
Само работодателите в Северозапада не вдигат заплати

Средната заплата в област Монтана расте с изключително бавни темпове. В края на 2017 година тя е била 806 лева, при средна за страната 1 400 лева. Това нарежда региона сред най-бедните в целия Европейски съюз. По-зле е само Видин, където средното месечно възнаграждение е под 700 лева. Данните са на социалното министерство и бяха оповестени по време на заседание на областната комисия по социална политика. На него присъства зам.министърът д-р Султанка Петрова.

Анализите на експертите показват, че работодателите в регион Монтана, както и в целия Северозапад, не повишават заплатите на наетите години наред. От началото на 2007 г. до края на 2016 година  средната заплата в страната  е нараснала със 120%, а в регион Монтана с едва 0.6%. Експертите на социалното министерство в момента изследват негативната тенденция за бавното нарастване на трудовите възнаграждения.

На срещата бе дискутирана разработваната Регионална стратегия за демографска политика. Зам. министър Петрова се ангажира да вземе предвид направените в Монтана предложения, свързани със социалния диалог и постигане на баланс между интересите на работодателите и  нарастването на минималната заплата. Според бюджетната прогноза през 2019 г. минималната заплата в България  трябва да стане 600 лв.

„Особено горди сме, че законът за социалните предприятия вече е внесен в МС. Приемането му ще е нова възможност за включване в активна трудова дейност на хората с увреждания,” каза зам. министър Петрова.

В област Монтана има само една структура, която работи като социално предприятие –  в Долни Цибър. Там от няколко години с подкрепата на общината и народни представители хората отглеждат зеленчуци, с които изхранват цялото село, дори и бедните семейства в съседните населени места.

С приемането на новия закон общините ще могат да предоставят на социалните предприятия земя, сгради или други производствени фондове.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
В новия брой на
2018-09-19 22:00
275 0
- Врачанският митрополит благослови деца в Борован; - Първолаци чуха урок по родолюбие в първия си учебен ден в Мездра; - Млада поетеса представя първа…

Блатечки и Врачански ще дават автографи във Враца
2018-09-19 21:00
492 0
Театрални фенове във Враца очакват с нетърпение гостуването на трупата на спектакъла „Горещо” от Жозиан Баласко с участието на  Асен Блатечки, Милена Маркова, Калин Врачански,…

Млада поетеса представя стихосбирка
2018-09-19 20:00
259 0
Днес ще се състои премиерата на първата стихосбирка наАна-Мария Герасимова "Пияните мисли на една трезва глава", съобщи Радио „Видин“. Деветнадесетгодишната берковчанка представя стихове от последните…

Посрещнаха с питка и мед първокласници СНИМКИ
2018-09-19 19:30
119 0
В СУ „Христо Ботев” Козлодуй с много настроение цветя, както всяка година, така и тая посрещнаха първия учебен ден в двора на своето училище, където…

актуален брой на вестник Конкурент