Konkurent
ТДМ

Събития

Само работодателите в Северозапада не вдигат заплати

2018-04-16 07:00 4915 0

Само работодателите в Северозапада не вдигат заплати
Само работодателите в Северозапада не вдигат заплати

Средната заплата в област Монтана расте с изключително бавни темпове. В края на 2017 година тя е била 806 лева, при средна за страната 1 400 лева. Това нарежда региона сред най-бедните в целия Европейски съюз. По-зле е само Видин, където средното месечно възнаграждение е под 700 лева. Данните са на социалното министерство и бяха оповестени по време на заседание на областната комисия по социална политика. На него присъства зам.министърът д-р Султанка Петрова.

Анализите на експертите показват, че работодателите в регион Монтана, както и в целия Северозапад, не повишават заплатите на наетите години наред. От началото на 2007 г. до края на 2016 година  средната заплата в страната  е нараснала със 120%, а в регион Монтана с едва 0.6%. Експертите на социалното министерство в момента изследват негативната тенденция за бавното нарастване на трудовите възнаграждения.

На срещата бе дискутирана разработваната Регионална стратегия за демографска политика. Зам. министър Петрова се ангажира да вземе предвид направените в Монтана предложения, свързани със социалния диалог и постигане на баланс между интересите на работодателите и  нарастването на минималната заплата. Според бюджетната прогноза през 2019 г. минималната заплата в България  трябва да стане 600 лв.

„Особено горди сме, че законът за социалните предприятия вече е внесен в МС. Приемането му ще е нова възможност за включване в активна трудова дейност на хората с увреждания,” каза зам. министър Петрова.

В област Монтана има само една структура, която работи като социално предприятие –  в Долни Цибър. Там от няколко години с подкрепата на общината и народни представители хората отглеждат зеленчуци, с които изхранват цялото село, дори и бедните семейства в съседните населени места.

С приемането на новия закон общините ще могат да предоставят на социалните предприятия земя, сгради или други производствени фондове.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
В новия брой на
2018-04-19 22:00
54 0
- Мтел показа технологични решения за умно управление на общини; - Монтана е двигател на икономическия растеж; - Отвориха оферти за зимно снегопочистване до 2021…

Тони Димитрова ни радва с бутиков концерт-спектакъл
2018-04-19 21:00
189 0
Любимката на българската публика Тони Димитрова ще изпълни бутиков концерт-спектакъл във Враца. Събитието под наслов “Моите неизпратени писма”, ще се състои на 25 април от…

Враца приема фестивал за руска поезия
2018-04-19 20:00
118 0
Враца приема фестивал за руска поезия, а домакин на събитието е Младежкия дом. Петото издание на фестивала на руската поезия, песен и танц - "Пусть…

Монтана е двигател на икономическия растеж
2018-04-19 19:00
168 0
Основен двигател на икономическия растеж в област Монтана е община Монтана. На територията й са реализирани и най-много проекти за технологична модернизация и внедряване на…

актуален брой на вестник Конкурент