Konkurent
ТДМ

Събития

Само работодателите в Северозапада не вдигат заплати

2018-04-16 07:00 6268 0

Само работодателите в Северозапада не вдигат заплати
Само работодателите в Северозапада не вдигат заплати

Средната заплата в област Монтана расте с изключително бавни темпове. В края на 2017 година тя е била 806 лева, при средна за страната 1 400 лева. Това нарежда региона сред най-бедните в целия Европейски съюз. По-зле е само Видин, където средното месечно възнаграждение е под 700 лева. Данните са на социалното министерство и бяха оповестени по време на заседание на областната комисия по социална политика. На него присъства зам.министърът д-р Султанка Петрова.

Анализите на експертите показват, че работодателите в регион Монтана, както и в целия Северозапад, не повишават заплатите на наетите години наред. От началото на 2007 г. до края на 2016 година  средната заплата в страната  е нараснала със 120%, а в регион Монтана с едва 0.6%. Експертите на социалното министерство в момента изследват негативната тенденция за бавното нарастване на трудовите възнаграждения.

На срещата бе дискутирана разработваната Регионална стратегия за демографска политика. Зам. министър Петрова се ангажира да вземе предвид направените в Монтана предложения, свързани със социалния диалог и постигане на баланс между интересите на работодателите и  нарастването на минималната заплата. Според бюджетната прогноза през 2019 г. минималната заплата в България  трябва да стане 600 лв.

„Особено горди сме, че законът за социалните предприятия вече е внесен в МС. Приемането му ще е нова възможност за включване в активна трудова дейност на хората с увреждания,” каза зам. министър Петрова.

В област Монтана има само една структура, която работи като социално предприятие –  в Долни Цибър. Там от няколко години с подкрепата на общината и народни представители хората отглеждат зеленчуци, с които изхранват цялото село, дори и бедните семейства в съседните населени места.

С приемането на новия закон общините ще могат да предоставят на социалните предприятия земя, сгради или други производствени фондове.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Митрополит Григорий ще служи в църквата в ж.к.
2019-03-22 15:00
53 0
Днес, на 22 март, в православните храмове в България ще бъде отслужена втората част от акатиста към Света Богородица, припомниха от митрополията. Във Враца богослужението…

С разнообразна програма отбелязаха патронния празник на ОУ“Отец Паисий“ - Борован
2019-03-22 14:00
73 0
Днес в Основно училище “Отец Паисий“ село Борован отбелязаха патронния си празник. Училището навършва 199 години от създаването си. Тържеството беше изпъстрено с разнообразни приказни…

Решиха проблем в Камено поле след въпрос на Красен Кръстев
2019-03-22 12:54
962 0
Решиха проблем в романското село Камено поле след въпрос, зададен в парламента от врачанския народен представител Красен Кръстев. Депутатът от ГЕРБ сезира министъра на транспорта,…

Наградиха участници в конкурса „Водата е за всички“
2019-03-22 12:30
230 0
         С тържествен концерт и награждаване на участниците в конкурса „Водата е за всички“, „Напоителни системи“ ЕАД, клон „Мизия“ – град Враца, отбеляза Световния ден…

актуален брой на вестник Конкурент