Здраве

11 безнадеждно остарели правила за отглеждане на бебета

  13.04.2018 11:35             
11 безнадеждно остарели правила за отглеждане на бебета

Често пъти става така, че това, което вчера е било вярно, днес звучи като голяма глупост. Ето и тези правила за грижа за бебета - нашите майки и баби са ги спазвали и са се придължали към тях, а сега са се променили тотално. Събрани от letidor.ru, те ни помагат да изградим по-вярна представа за отглеждане на новородени и малки деца.

1. Бебето трябва да се къпе всеки ден

Няма смисъл – децата не миришат, както възрастните, така че могат да се къпят на два-три дни, освен ако не е имало малък инцидент, с който памперсът не може да се справи.

Разбира се, ако родителите и бебенцето обичат да спазват ритуала на къпането всеки ден - чудесно. Но най-важното е след водните процедури да овлажнявате кожата на новороденото с лек крем или тоалетно мляко.

2. Малките деца спят по-добре в тъмна и тиха стая

Някои бебета наистина спят по-добре на пълна тишина и плътно дръпнати пердета, но повечето предпочитат да чуват тихите гласове на големите и светлината да е приглушена. Когато свикнат с леките шумове, ще заспиват по-лесно във всяка ситуация, например, когато отидете с тях на парти или на екскурзия.

3. Когато бебето има висока температура, трябва да го разтрием със спирт

Разтривките със спирт могат да свалят температурата само с няколко десети от градуса, но това не е съществено. Обаче много е голяма вероятността спиртът да се абсорбира през нежната му кожа.

4. Не карайте детето под определена възраст да стъпва на краката си, за да не му се изкривят петите

Това е предубеждение и напротив – когато поставите детето да стъпи и го придържате, то се старае да почувства центъра на тежестта и се учи да баласира изправено, тоест – полезно е за развитието му.

5. Слушането на класическа музика увеличава коефициента на интелигентност на малкото

Музиката обогатява духовния свят на всеки човек, но няма доказателства, че музиката стимулира умственото развитие.

6. Когато новороденото плаче, не го вземайте на ръце – нека се наплаче, иначе ще се научи непрекъснато да го носите

Бебето до 4 месеца може да се успокои само по два начина – когато е на мамината гърда и когато го люлеем. Когато детенцето плаче и възрастните го гушнат в ръце, то чувства загриженост и любов.

7. Трябва да будите бебето нощем, за да му смените пелената

Бебешкото напишкано е стерилно, а памперсите попиват идеално влагата, така че няма нищо страшно, ако остане с него през цялата нощ. Друга работа е, ако усетите, че се е наакало – тогава наистина е по-добре да смените памперса, защото фекалиите, които докосват кожата твърде дълго, може да предизвикат различни възпаления. Това се отнася най-вече за момиченцата.

8. Никога не използвайте слънцезащитен крем за деца до 6 месеца

Рискът от рак на кожата е по-опасен от вероятността да развият алергия към слънцезащитния крем. По принцип новороденото не бива да се излага на въздействието на силни слънчеви лъчи сутрин от 10.00 до 16.00 ч. следобед – особено, ако се намирате в горещи страни.

Препоръчително е слънцезащитният крем, предназначен за детската кожа, да се използва на открити участъци от тялото и лицето. В страните с умерен климат защитата трябва да бъде не по-малко от 15 SPF, а в горещите места - до 50.

9. През първия месец след раждането трябва да стерилизирате шишетата и бибероните след всяко използване

Когато разопаковате за първи път бебешките шишета и биберони, наистина е нужно да ги стерилизирате, но след това е достатъчно да ги измивате със специален гел или друг препарат, предназначен за детски аксесоари.

В бебешкия организъм проникват много различни микроби, освен тези, които остават в добре измитото шише.

10. За новороденото е най-безопасно да спи по корем

Всъщност, най-безопасната поза за сън е по гръб. Преди родителите са се притеснявали, че легнало по гръб, детето може да се задуши, ако повърне насън, затова са оставяли бебетата на една страна или по корем. Но последни изследвания доказват, че с тази поза са свързани повече случаи на синдрома на внезапната детска смърт.

11. Много е важно бебето да се кърми по разписание

Най-добре е то да се храни, когато поиска – самото дете ще ви даде сигнал, когато е гладно и когато е сито. Ако будите бебето, за да го накърмите, защото сте решили, че трябва това да става в определен час, може да се отрази неблагоприятно на неговия вроден ритъм на хранене, освен това ще бъде неспокойно.

Еми Спасова