България

Издирват измамничка с 29 престъпления зад гърба си

  13.04.2018 10:25             
Издирват измамничка с 29 престъпления зад гърба си

34-годишната висшистка Екатерина М., която е подсъдима за извършени от нея 29 измами, трябва да бъде задържана под стража, след като не се яви на съдебно заседание. Варненския районен съд измени мярката й за неотклонение от „Подписка“ в „Задържане под стража“, като я обяви за издирване и задържане за явяването й пред съда. Там тя ще отговаря за престъпление по член 209, ал. 1 от НК, извършено като продължавано деяние.

Екатерина, която е майка на 3 деца, давала жилището на баща си под наем, като само за периода от 1 март до 30 юли 2015 година, успяла да набави за себе си имотна облага, като възбудила и поддържала в заблуждение 29 кандидат-наематели. Общата стойност на причинената имотна вреда на измамените е в размер на 12 960 лева. В тази връзка тя е предадена на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна, а неявяването й стана причина за издирването й.

Схемата на всичките нейни измами, е приблизително една и съща. Екатерина публикувала обява във вестник или в сайт, че отдава апартамент под наем. За връзка с нея посочвала личния си мобилен телефон. В същото време преглеждала и сайтове, в които различни хора търсели под наем жилище във Варна. Обаждала се на търсещите, уговаряла си среща и показвала предлаганото под наем жилище, в което били и трите й деца. От повече от харесалите имота кандидати искала капаро или наем за месеци напред. Когато те поискали да се нанесат, Екатерина посочвала, че има проблеми с документите на едно от децата си, което трябвало да изведе зад граница. Междувременно от ВРС съобщиха, че измамничката е била осъдена за друго, извършено от нея престъпление.

Автор ДОБРОМИР РАДУШЕВ