Лайфстайл

5-те убиеца на секса

  12.04.2018 15:17             
5-те убиеца на секса

Последиците от стреса са увреждане не само на физиологичната активност, но и потискане на положителните емоции и секса. Ако сте изложени на стрес, вероятно не спите добре, чувствате се физически и емоционално изчерпани, раздразнителни и либидото ви е далеч под нормалното. Това нарушава контактите ви и задълбочава последиците от стреса.

Не само острият емоционален стрес, но и системният хроничен стрес може да увреди сексуалния ви живот. Това става поне по пет начина.

Освободеният при стрес хормон адреналин действа и на двата пола

Като учестява сърдечните контракции, адреналинът увеличава спазмите на кръвоносните съдове и възпрепятства доброто оросяване на важни органи. Когато кръвта, достигаща до гениталиите, не е достатъчна, се нарушава физиологичната възбуда. При мъжете се затруднява ерекцията, а при жените страда либидото.

При напрежение намалява продукцията на тестостерон

По-ниските нива на тестостерона водят до спад на сексуалната възбудимост и по-слаба реакция на явни еротични стимули. Засилената секреция на друг хормон на стреса, кортизол, допълнително потиска продуцирането на тестостерон.

Хроничният стрес може да увреди плодовитостта

Постоянният спазъм на кръвоносните съдове, причинен от стрес, увеличава опасността от лесно отлагане на холестеролови плаки в съдовете, втвърдяване на артериите и намаляване на кръвния приток към гениталиите. Ниският тестостерон намалява броя на сперматозоидите, а оттам и активността на спермата при оплождане на яйцеклетката. Честа последица на стреса е обърканият менструален цикъл и дори спирането му за няколко месеца, поради нарушена секреция на важни за репродукцията хормони, което също намалява възможността за зачеване.

Резките атмосферни промени също се отразяват на либидото

Необичайно силните електромагнитни излъчвания при лятна буря се наслагват върху мозъчните импулси и влияят неблагоприятно на сексуалната активност.

При ниско атмосферно налягане страда оросяването и ерекцията може да бъде затруднена.

По време на секс при висока околна температура разширените кръвоносни съдове на гениталиите могат да намалят притока на кръв към мозъка и да доведат до колапс.

Стресът потиска удоволствието и доброто настроение

Хроничният стрес намалява мозъчните нива на невротрансмитерите серотонин и допамин, които осигуряват позитивна нагласа, изпитването на удоволствие и поддържат доброто настроение. Допаминът засилва половия нагон и при недостиг сексуалното влечение намалява. От друга страна, най-голямо количество допамин в организма се произвежда по време на секс. Изводът е, че редовният и пълноценен секс е добър изход от стреса. Използвайте дните на ваканцията си пълноценно и в тази насока.

Как да се справим

Спете достатъчно, избирайте храни с доказан ефект на афродизиаци, които стимулират сексуалния живот, увеличават либидото и удоволствието от секса. Канадски специалисти твърдят, че натуралните афродизиаци при еректилна дисфункция са с много по-мощен и без странични прояви ефект. Това винаги може да се провери в практиката. Шоколадът способства за изработване на серотонин в мозъка, помага за отпускане на напрежението и настройва за приятни емоции. Алкохолът увеличава либидото, но намалява потенцията, затова не разчитайте твърде много на него за успешен секс. Пийте по две чаши червено вино на вечеря, защото италиански учени са доказали, че това води до по-добра лубрикация. Не се лишавайте от релаксиращи спа процедури, особено от масаж.

трябва да знаете

Според проучвания високите нива на стрес при бременни жени увеличават близо дванадесет пъти риска от ранен аборт.

mila.bg